ISW: Всяко забавяне или спиране на огъня в Украйна ще е от полза на Русия

OFFNews 14 ноември 2022 в 10:00 5111 5

Така изкуственият интелект на MidJourney видя връщането връщането на Херсон в Украйна

Снимка MidJourney

Така изкуственият интелект на MidJourney видя връщането на Херсон в Украйна. Динята е символ на Херсон и областта.

Всеки опит за прекратяване на огъня или спиране на военните действия в този момент би бил в голяма степен в полза на Русия, смятат анализаторите от вашингтонския тинк-танк Институт за изследване на войната (ISW) по повод на възможното поведение на двете страни в конфликта след отстъплението на руската армия от Херсон, единствения голям и областен център, който беше в ръцете на Москва от началото на т. н. Специална военна операция.

„Следователно прекратяване или продължително забавяне на бойните операции през следващите няколко месеца е много малко вероятно. Руснаците категорично не се опитват да установяват и укрепват отбранителни позиции по цялата линия, а по-скоро подновяват настъпателните операции в Донецка област. Украинците почти сигурно ще продължат контранастъпателните си операции, които вече са в ход. И двете страни вече се бият в условията на много кал. Те вероятно няма да спрат да се бият, когато земята замръзне през зимата и стане още по-благоприятна за широкомащабна механизирана маневрена война. Битката е по-вероятно да се засили, отколкото да отслабне с падането на температурите“, смята авторът на най-новия доклад на ISW Фредерик Каган.

Ако някой би трябвало да иска прекратяване на огъня в собствен интерес, това би трябвало да е Путин, смята институтът. Руският лидер би трябвало трябва да осъзнае, че трябва да даде време на силите си да се възстановят и да даде време на мобилизираните, които се вливат в театъра на бойните действия, да се интегрират в своите части, да се обучат и да се подготвят за сериозна битка и да се опита да попречи на украинците да се възползват от емоционалния си подем след последните победи.

Факт е обаче, че Путин продължава да тласка своите генерали към офанзиви при тези обстоятелства и това е сериозна грешка от военна гледна точка, смятат в ISW. Стопанинът на Кремъл се опитва да покаже своята твърдост пред фракцията на ястребите, ръководена, поне публично, от финансиста на Вагнер Евгений Пригожин. Ето защо е малко вероятно Путин да поиска прекратяване на огъня.

При това положение Киев трябва максимално да се възползва от грешките на Москва и да слуша съветите на Наполеон: Никога не прекъсвайте врага си, докато прави грешки.

ISW подчертава, че Украйна в никакъв случай не е освободила минималната територия, необходима й за нейната бъдеща сигурност и икономическо оцеляване. Град Мелитопол и околните райони, Запорожката атомна електроцентрала, терените на левия бряг на долното течение на река Днепър и територията на Донецка и Луганска области са жизненоважен терен за Украйна, продължава да твърди, както и в предишни доклади, ISW. Дискусиите за бъдещето на Крим и други украински територии, незаконно окупирани от Русия след 2014 г., са преждевременни. Украйна трябва да освободи десетки хиляди квадратни километри извън тези зони, ако иска да може да се защити срещу бъдещи руски атаки и да възстанови функционираща икономика, считат вашингтонските анализатори, които допълват, че инрецията е важен фактор във войната, който вече Украйна има и, от който, Киев и неговите партньори трябва да се възползват максимално.

Успехът на Украйна в Херсон се дължи до голяма степен на иновативното използване от украинските въоръжени сили на предоставената от САЩ прецизна ракетна система HIMARS за прекъсване на руските доставки, обобщава, в частност, най-новият доклад на ISW.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

5

Джендо Джедев

14.11 2022 в 17:20

Хахахахаха! Барми, твоите алкаши, безспорно, ще създадат надеждна защита срещу тия ракети. Някъде около 3896-а година. :D Колкото и сваленият F-117 им помогна да направят стелт.

Абе нали ги бяха унищожили, бе?:D

1935

3

Муню

14.11 2022 в 13:16

Не сте сигурни, всичко е по план!!! И кратката спецоперация е по план и мобилизацията е по план, също толкова ясно е и изтеглянето по план. Сирийците в операцията също са по план. дронови от Иран също са по план, че даже и влака то Северна Корея е по план. А някои по план са посегнали на семействата си и на себе си.
Абе плана май не струва. Амо то и това е по план!

705

2

Деспин Митрев

14.11 2022 в 10:44

Ами в момента украинците бият рашките с оръжия и тактики, специално разработени от НАТО за бой с/у руската армия. Лошото е, че НАТО няма как да предаде на украинците цялата тактика, защото рашките ще се коригират. Все пак, тези тактики са с цел победа, а не частична победа, с възможност за възстановяване. Дори линията на съприкосновение е бутафория, която да създава илюзията, че има фронт - докато хаймарсите чешат складове, щабове, конвои, кадировци в хотели ... и изведнъж се оказва, че редниците са сами и не знаят какво да правят

345

1

Джендо Джедев

14.11 2022 в 10:29

"Успехът на Украйна в Херсон се дължи до голяма степен на иновативното използване от украинските въоръжени сили на предоставената от САЩ прецизна ракетна система ХИМАРС за прекъсване на руските доставки, обобщава, в частност, най-новият доклад на ИСW."

И какво излиза - на "могучая" 10-ина HIMARS-а й наритаха трътката като за световно. :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!