Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Изборите в Румъния: Резултатът е на кантар, либералите обявиха победа

OFFNews 06 декември 2020 в 22:35 1915 0

Снимка Pixabay

Либералите на премиера Лудовик Орбан и социалдемокрадите от PSD "си дишат във врата" за победата в провежданите днес парламентарни избори в Румъния, показват екзит половете.

Очаква се Лудовик Орбан да получи мандат за съставяне на правителство, най-вероятно с малката центристка група USR-Plus, дори ако финалният резултат покаже, че той губи с малко, прогнозира Ройтерс.

Орбан обяви победа за либералите (PNL), макар че екзит половете показват нееднозначна картина. Според данните на INSOMAR партията на министър-председателя печели 32% от гласовете, а социалистите - 28%. Според друга агенция, Curs-Avantgarde, резултатът е още по-близък - 30,5% на 29%.

Според двете агенции USR-Plus взема около 16% от гласовете.

Данните са актуални към 17:00 - два часа преди края на изборния ден.

Според други данни, цитирани от румънския в. "Котидианул", PSD излиза начело. Вестникът цитира актуални към 17:30 екзит полове, в които не са включени гласовете на диаспората. Според тях управляващата Национално-либерална партия (PNL) е получила 29,1 на сто от гласовете за Сената и 29 на сто от тези за Камарата на депутатите, докато Социалдемократическата партия PSD е спечелила 30,6% от гласовете за Сената и 30,5% от гласовете за Камарата на депутатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews