Израел откри предупредителен огън срещу Сирия

11 ноември 2012 в 16:22 2296 0

Израелски военни са открили предупредителен огън по посока Сирия. Снимка: trdefence
Израелски военни са открили предупредителен огън по посока Сирия. Снимка: trdefence

Израелските сили са произвели предупредителни изстрели срещу Сирия днес, предаде "Франс прес", позовавайки се на информация от израелската армия.

Според източник от израелските служби за сигурност, военните стреляли по посока на сирийско минохвъргачно звено, което изстреляло снаряд, прелетял над обезопасителните заграждения в Голан.

То е избухнал близо до еврейско селище, без да вземе жертви.

Говорител на израелската армия, цитиран от ДПА и Асошиейтед прес обяви, че снарядът е ударил военен пост, но без жертви и разрушения.

Това е първата пряка намеса на сирийските военни в Голан след войната между двете страни през 1973 г., отбелязва Би Би Си.

Инцидентът засилва опасенията на световната общност, че гражданската война в Сирия може да разпали по-широк регионален конфликт. 

Голанските възвишения, намиращи се на израело-сирийската граница, имат огромно стратегическо значение за дете страни. Причина за това са водните източници и военния контрол над северната част на еврейската държава. По силата на международното право те принадлежат на Сирия, но от 1967 г. са окупирани от Израел, а от 1981 г. в областта са в сила и израелските закони. През 2000 г. израелският премиер Ехуд Барак прави неуспешен опит да ги върне на Сирия. Три години по-късно външният министър Ципи Ливни поставя като условие за тяхното връщане скъсването на връзките на Сирия с Ислямска Република Иран и определени пропалестински организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews