Израел ще шпионира хора с цел борба с Covid-19

OFFNews 17 март 2020 в 19:38 3725 0

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Правителството на Израел обяви, че е одобрило извънредни мерки за службите си за сигурност, с които им разрешава да проследяват чрез личните мобилни телефоните данните за местоположението на хора, за които се подозира, че може да са носители на коронавирус, предаде Би Би Си.

Новите правомощия ще бъдат използвани, за да бъде наложена карантина и за да бъдат предупредени тези, които биха могли да контактуват с евентуално заразени хора.

Временните закони бяха одобрени през нощта срещу вторник от кабинета, който заобиколи парламентарното одобрение.

Асоциацията за граждански права на Израел нарече хода "опасен прецедент и хлъзгав склон".

Подобни действия обикновено са запазени единствено за антитерористични операции.

Подробности за така наречения "кибермониторинг" не бяха разкрити, но стана ясно, че местоположението ще се следи чрез телекомуникационните компании от израелското разузнаване "Шин Бет" и ще бъде съобщавано на здравните власти.

Веднъж, щом човек е определен като възможен случай на коронавирус, здравното министерство ще може да проследи дали той се придържа към изискванията за карантина. Ведомството също така ще може да изпраща съобщения по телефона на хора, които може да са влезли в контакт с потенциални вирусоносители преди проявата на симптомите.

Според правосъдните власти в Израел предприетата мярка ще спаси живота на хора, премиерът заяви, че е постигнат баланс между обществения интерес и гражданските права. Бенямин Нетаняху увери, че мярката е временна.

Израел е в ранните етапи на разпространението на вируса. В страната има 324 случая на заразени, 11 излекувани и нито един починал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика