Израелската армия е елиминирала близо 200 терористи при болницата 'Ал Шифа'

OFFNews 28 март 2024 в 20:12 1853 0

Снимка GettyImages

Ожесточените боеве в района на болница "Ал Шифа" в Газа продължават, като израелската армия съобщи, че досега е ликвидирала около "200 терористи". В същото време правозащитни организации говорят за умишлено нападение срещу цивилни, отбелязва ДПА.

"Приблизително 200 терористи бяха елиминирани в района на болницата от началото на действията", обявиха Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) в "Телеграм".

"През изминалото денонощие "терористите стрелялха по войските на ЦАХАЛ от вътрешността и външната част на сградата на спешното отделение в болницата "Ал Шифа", заяви още израелската армия.

ЦАХАЛ описва операцията като прецизна и добавя, че тя не засяга цивилни, пациенти, медицински екипи и медицинско оборудване. Цивилните, пациентите и медицинските екипи са били отведени в алтернативни медицински заведения, създадени от израелската армия.

Към този момент твърденията на ЦАХАЛ не могат да бъдат потвърдени от независим източник, отбелязва Ройтерс.

От друга страна, правозащитната организация Euro-Med Human Rights Monitor обвини израелската армия, че по време на операцията в "Ал Шифа" умишлено е убивала цивилни, включително деца. 

Израел обвинява "Хамас", че системно злоупотребява с медицински съоръжения, като ги използва за военни цели - твърдение, което терористичната групировка категорично отрича.

Днес контролираното от "Хамас" Министерство на здравеопазването обяви, че в рамките на 24 часа в Ивицата Газа са били убити 62 палестинци, а 91 са били ранени. С това броят на убитите палестинци в крайбрежната ивица от началото на продължаващата вече повече от шест месеца война достигна 32 552 души, а броят на ранените - почти 75 000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!