Израелската служба за антики призна грешка: надписът с името на Дарий Велики не е автентичен

Александра Маркарян 04 март 2023 в 07:40 8930 1

Надписът с името на Дарий I

Снимка Yoli Schwartz/Israel Antiquities Authority

Надписът с името на Дарий I

Израелската служба за антики съобщи, че е допуснала грешка, обявявайки древната глинена плочка с името на персийския цар Дарий Велики за автентична.

Първоначално службата обяви, че фрагментът е първият открит надпис в Израел с името на Дарий I.

Дарий е баща на цар Асуир, смятан за царя от книгата Естир в Стария завет на Библията, която разказва за спасяването на еврейския народ, след като един от царските първенци (Аман) замисля избиването му. Оттогава избавлението се празнува всяка година на празника Пурим, който предстои следващата седмица.

Мястото на находката, древният град Лахиш, е бил проспериращ и основен административен център преди 2500 години. Смяташе се, че надписът е разписка за получени или изпратени стоки.

На остракона - грънчарско кюлче, използвано като повърхност за писане - има надпис на арамейски, който гласи "24-та година на Дарий", което би го датирало към 498 г. пр. н. е.

От Израелската служба за антики обаче заявиха, че след публикуването на информация за находката към тях се е обърнала експертка, участвала в експедиция за разкопки през август миналата година. Тя съобщила, че именно тя е създала надписа, "докато е демонстрирала на група студенти начина, по който са били надписвани керамичните съдове в древността".

"След това тя е оставила глиненото парче на обекта, което е довело до погрешната идентификация. Тя беше разпитана и заяви, че това е станало неволно и без злонамереност", се казва в изявлението на службата.

Израелската служба за антики поема пълна отговорност за злополучното събитие, заяви професор Гидеон Авни, главен учен на органа, който отбеляза, че парчето е било изследвано от двама водещи изследователи.

"Като институция, която се стреми към научната истина, ние се ангажираме да поправим допуснатата грешка и да я направим достояние на обществеността", каза той.

"От гледна точка на етичните и научните практики разглеждаме това като много тежко събитие. Оставянето на новонаписаното глинено парче на мястото е било небрежно и е довело до грешката, допусната от изследователите. То е изопачило научната истина", каза Авни.

Дарий I управлява от 522 до 486 г. пр. Хр. По това време Персийската империя се разраства бързо и обхваща голяма част от древния свят. Но в Израел никога не са откривани писмени свидетелства за управлението на Дарий.

Туристът, намерил отломката, Ейлон Леви - съветник по международните медии на президента Исаак Херцог, се разхождал в Тел Лахиш в Централен Израел през декември миналата година, когато попаднал на парчето, на което изглеждало, че има странни знаци. Когато се вгледал, видял, че то е парче керамика с драскотини, които биха могли да бъдат надпис.

Леви намерил остракона в останките на персийската кралска административна сграда в Тел Лахиш, която е разкопана за първи път през 1930 г. и е приемала стотици археолози през десетилетията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews