Качински: Еврото би означавало Полша да загуби контрола върху икономиката си

OFFNews 14 октомври 2023 в 15:26 3457 1

Ярослав Качински

Снимка БТА/АП

Ярослав Качински

Лидерът на управляващата партия в Полша "Право и справедливост" Ярослав Качински заяви, че приемането на еврото би означавало Полша да загуби контрола върху икономиката си, предаде полската новинарска агенция ПАП, цитирана от БТА.

Качински, понастоящем вицепремиер, говори в последния ден от кампанията преди изборите на 15 октомври в град Стараховице в Югоизточна Полша.

По силата на договора си за присъединяване към ЕС Полша официално се ангажира да приеме еврото, но досега не е определена дата, на която общата европейска валута ще замени злотата. На среща с местни поддръжници Качински заяви, че "приемането на еврото би означавало да изгубим контрола върху икономиката си".

"В Полша вече няма да има национална банка в сегашния смисъл на думата, всичко ще се решава от Европейската банка", каза политикът.

Той добави, че Европейската банка със сигурност не се контролира от държави като Полша.

"Тя е под влиянието на Германия, може би до известна степен под това на Франция и може би някои други страни имат по-малко влияние върху нея", каза Качински.

Той също така твърди, че приемането на еврото ще доведе до "радикален спад на жизнения стандарт, който ще продължи много години".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1695

1

Mladen Nikoloff

15.10 2023 в 02:47

Къде къде по-големи и велики икономики като Великобритания, Швеция и Дания не искат да влизат в Еврозоната. Други държави в сърцето на Европа като Чехия, Унгария и Полша също нямат намерение да приемат еврото. Румънците дето икономиката им расте, а корупцията намалява много повече от при нас и на тях не им се занимава.

Сега вече знам защо. Те са Русофили и Путинисти ) Очевидно ако даваш 5 пари за икономиката, сигурността и просперитета на държавата си това те прави русофил и путинист. Те още не го знаят. Да си импортират едно ПеПеДеБе да им го обясни.
 
X

Да помогнем на украинските деца!