Как депутатът и лидер на Справедлива Русия Сергей Миронов осинови похитено дете от Херсон

Ако депортирано дете бъде осиновено, за роднините или настойниците в Украйна ще бъде изключително трудно да го върнат

OFFNews 23 ноември 2023 в 10:43 4520 4

Миронов

Снимка DUMA.GOV.RU

Сергей Миронов

Биографията ми е прозрачна, в нея няма бели петна - говори за живота си 70-годишният депутат и лидер на партията "Справедлива Русия" Сергей Миронов. Той активно подкрепя войната в Украйна, говори за "плюсовете на СВО" и за "жестокостта на кървавия киевски режим", а неговата фракция в Думата предлага да се признае Украйна за терористична държава.

Поне едно бяло петно в биографията му обаче съществува. "Важни истории" разполага с документи, че Сергей Миронов и съпругата му са осиновили дете, взето от Украйна. Десетмесечното момиченце Маргарита Прокопенко е било в сиропиталище в Херсон по време на окупацията на града от руската армия. Отвеждат я в Русия и тайно променят името и гражданството ѝ: така тя става рускинята Марина Миронова.

Това е първият документиран случай на осиновяване на украинско дете от руски политик от такъв ранг. Според юристи от гледна точка на международното право това може да се квалифицира като военно престъпление и се смята за геноцид.

Сватбата

В средата на юни 2022 г. Сергей Миронов пристига в Якутия по повод банкови празници "заедно със съпругата си Инна Генадиевна", съобщава местно издание. На снимката с депутата позира Инна Варламова - новата му избраница. Четири месеца по-късно, през октомври 2022 г., Миронов и Варламова сключват официално брак. Публично за сватбата те не съобщават. За него този брак е пети, а за нея - четвърти.

Сергей Миронов и Инна Варламова (в средата) в Якутия. Снимка: Телеграм канал на Миронов

55-годишната Инна Варламова е родена в Кировска област. Работи в държавната администрация от 2005 г. Повече от девет години Варламова е работила в Съвета на федерацията, а от 2015 г. - в апарата на Държавната дума. Била е помощник на депутата Николай Рижак, съпартиец на Миронов в "Справедлива Русия". Варламова и Миронов се познават поне от есента на 2019 г. - тогава те започват да се появяват заедно на снимки. По това време Миронов вече официално се е развел с предишната си, четвърта съпруга.

Отвличането

В края на август 2022 г. Инна Варламова пристига в Херсонска област заедно с първия заместник на Миронов в Държавната дума Яна Лантратова. Те не си тръгват сами. Местните окупационни власти им издават пълномощно, с което извеждат две деца - 10-месечната Маргарита Прокопенко и двегодишния Иля Вашченко, съобщава "Хромадске". Преди да започне пълномащабната война тези деца са живели в сиропиталището в Херсон.

По време на посещението на Варламова и Лантратова Маргарита се лекува от бронхит в областната детска болница в Херсон, разказва Наталия Лютикова, началник на педиатричното отделение на болницата. По думите ѝ съпругата на Миронов е дошла в болницата заедно с Татяна Завалска, която след окупацията на Херсон е била назначена за ръководител на местния детски дом. Лютикова разказва, че Варламова ѝ е била представена като "ръководител на детските дела от Москва". Жените прегледали децата и останали доволни от тяхното състояние. След това Завалска започнала да се обажда всеки ден и да иска децата да бъдат изписани, казва Лютикова.

"Когато попитах защо трябва да изпиша болните деца, Завалска обясни, че жената ги е избрала и ще ги заведе в Москва, всичко е готово и има билети", каза служителката на болницата.

Лекарите успели да отложат изписването само с една седмица.

На следващия ден след изписването Маргарита и Иля са взети от сиропиталището. Официално децата са отведени в Москва за "преглед, определяне на по-нататъшното лечение и рехабилитация". Това става малко повече от два месеца преди украинската армия да освободи града.

Осиновяването

Седмица след като са взети от Украйна, Маргарита и Иля се озовават в Московска област. За това свидетелства искането, което отдел № 16 на Министерството на социалното развитие на Московска област изпраща до Херсонския дом за сираци в началото на септември 2022 г. Ведомството иска да изпрати документи, които потвърждават, че Маргарита и Иля са останали без родителска грижа.

"В момента децата се намират на територията на Московска област и са признати за нуждаещи се от държавна подкрепа", се казва в документа.

Документът за осиновяване.

За да осиновите дете в Русия, трябва да подадете молба до съда. Тези случаи се разглеждат по специална процедура. През ноември 2022 г. такова дело е разгледано в Подолския градски съд на Московска област. Заинтересованата страна е Инна Варламова, а заявител - отделът на Министерството на социалното развитие на Московска област № 16, същият, който е поискал информация за Маргарита и Иля от Херсонския дом за сираци.

От документите става ясно, че месец след съдебното решение, през декември 2022 г., Сергей Миронов и Инна Варламова осиновяват Маргарита Прокопенко, която вече е на малко повече от годинка. По искане на осиновителите личните данни на детето могат да бъдат променени, което е направено: момичето става Марина Сергеевна Миронова. Тя променя не само името и родителите си, но и мястото на раждане: вместо украинския Херсон - Подолск, Московска област.

Биологичната майка на Маргарита е лишена от родителски права, а баща ѝ е починал, но тя има други роднини. Съдбата на Иля е неизвестна. Знае се само, че година след депортирането му, през септември 2023 г., той получава нов акт за раждане. От него става ясно, че Иля се намира в Московска област.

Нарушението

Осиновяването на депортирани украински деца в Русия е престъпление от гледна точка на международното право, обяснява адвокат Мария Чащилова.

"Това се счита за геноцид и нарушава член 2, буква "д" от Конвенцията за предотвратяване на геноцида: насилственото прехвърляне на деца от една човешка група в друга", коментира тя.

Адвокатът допълва, че тези деца често имат роднини или настойници в Украйна, които са загубили връзка с тях, а в случая на деца от домове за сираци настойниците са служители на тези институции. Съгласно международното право страните в конфликта трябва да предоставят на роднините и настойниците информация за изчезналите деца и да съдействат за издирването им. Според Чащилова правните последици за осиновителите е трудно да се предвидят, но е възможно Международният наказателен съд в Хага (МНС) да издаде заповед за техния арест. През март 2023 г. МНС издаде заповед за арест на Владимир Путин и Мария Лвова-Белова по обвинение в депортиране на украински деца в Русия.

Преди това не са били известни публично потвърдени случаи на осиновяване на деца, отведени от окупираните територии на Украйна в Русия. Руската страна признаваше само извеждането и прехвърлянето на деца под опека в руски семейства. Депортираните деца са вписани във всерусийската банка данни за сираците. До началото на лятото на 2023 г. в тази банка вероятно има почти 2500 изоставени деца от Украйна.

Мария Лвова-Белова, руският омбудсман по правата на детето, многократно е заявявала, че руснаците не могат да осиновяват деца от окупираните територии на Украйна.

"Те често говорят за осиновяване на деца, родени в ДНР, ЛНР и Украйна. Мога да ви уверя, че такава форма на заместващо семейство ние по принцип нямаме. Всички деца са поставени под настойничество. <...> За нас е приоритет децата да останат привързани към земята си, да имат възможност да общуват с кръвните си роднини", каза Лвова-Белова.

Ако депортирано дете бъде осиновено, за роднините или настойниците в Украйна ще бъде изключително трудно да го върнат. Осиновителите получават същите права като кръвните родители и могат да променят самоличността на детето, както се е случило с Маргарита. Осиновяването може да бъде отменено само по съдебен ред, като основание за отмяна може да бъде жестоко отношение към детето, алкохолизъм и наркомания на осиновителите или липса на нормални условия за развитие и отглеждане на детето. Издирваните от Международния наказателен съд за геноцид не са включени в този списък.

"Тези деца нямат родители, никой няма да се грижи за тях. И родината им също е открадната от тях. Никой не е имал право да направи това. Това не са вещи, това са живи хора, това са деца!" - казва д-р Наталия Лютикова от Херсонската областна детска болница.

На 18 ноември Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна наложи санкции срещу Инна Варламова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

Архангел Михаил

23.11 2023 в 13:35

Само гадости и мръсотии от рашиските примитиви !

2550

3

alfakentavur

23.11 2023 в 12:59

Гнусни престъпни рашистки изверги!

345

2

Джендо Джедев

23.11 2023 в 12:45

Единственото хубаво в цялата тая гнусна история е, че тоя извратен дъртак ще е пукнал преди то да порастне достатъчно, че да има спомени за него. В клетата кочина Рашка мъжете рядко надживяват 72-годишна възраст.

-529

1

6екеr4о

23.11 2023 в 12:18

Дъртите боклуци се забавляват извратено!

Какво може да даде един престарял кукундрел на едногодишно детенце!?

Тия ще гният в най-черното място на Ада вовеки и до девето коляно!!!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика