Камуфлаж в Черно море: Русия пребоядиса ракетната си фрегата ''Адмирал Ессен'' да изглежда малко корабче

OFFNews 23 юни 2023 в 15:58 18342 9

Снимка NavalNews

Руският черноморски флот пребоядиса главната си ударна единица в Черно море – ракетната фрегата „Адмирал Ессен“. Военните приложиха оптичен трик от Втората световна война, така, че корабът, способен да носи и изстрелва ракети „Калибър“ да изглежда като второстепенно военно корабче и, съответно, по-маловажна цел за ВСУ, съобщава порталът „Naval News“. Целта е да се объркат украинските бойни дронове и да не „закачат“ „Адмирал Ессен“.

Сателитни изображения показват, че носът и кърмата на кораба са били покрити с тъмна боя, а в централната част със светла боя са изрисувани контурите на по-малък кораб, така че отдалеч при оптично наблюдение „Адмирал Ессен“ да е неразпознаваем за камерите на дроновете и да изглежда по-малко апетитна цел за операторите. Засега е трудно да се оцени колко ефективен ще бъде този трик, още повече, че вече украинците знаят за него.

Сателитите, използвани от „Planet Labs“ са фиксирали ракетната фрегата с нестандартната рисунка в понеделник в акваторията на Севастопол. Първоначално е имало съмнения дали „нарисуваното“ не е някаква игра на светлината, но допълнителни снимки, направени в четвъртък в Новоросийск, показали, че корабът наистина е с камуфлаж.

KMS Bismarck

Морският портал припомня, че макар трикът с рисунката да не е използван от десетилетия, той всъщност не е нов. Първи го използва флотът на Адолф Хитлер по време на Втората световна война. Тогава нацистка Германия използва същия номер за да маскира линкора „Бисмарк“. Тогава с цел постигане на измамен камуфлаж боядисват също в тъмен цвят кърмата и носа, поставят фалшив нос и килватер, за да съответстват на оптично скъсяване на корпуса, а наблюдателите в морската шир да объркат размерите и оттам да не могат да идентифицират кораба.

„Адмирал Ессен“, както и „Адмирал Григорович“ са кораби от руски проект 11356М и играят важна роля в руските атаки срещу Украйна. Всеки един от тях може да носи по 8 крилати ракети "Калибър", използвани за поразяване на наземни цели на стотици километри.

„В момента това са най-ценните кораби на Черноморския флот, действащи като флагмани, така че руснаците са решили, че всеки „трик“, който допринася за повишаване на нивото на тяхната сигурност, си струва “, коментира Naval News.

Руският флот претърпя най-голямата си загуба през април миналата година, когато беше потопен ракетният крайцер "Москва" - тогавашният флагман на Черноморския флот. Оттогава руснаците започнаха да използват различни трикове, за да затруднят украинските дронове да атакуват техния флот. Дори бяха пребоядисали номерата на корабите. „Въпреки че предпазната мярка може да изглежда остаряла, тя прави значително по-трудно идентифицирането на отделни единици“, каза Naval News.
Бойните кораби на агресора напоследък започнаха да се движат на принципа на "совалките" в Черно море , движейки се между Севастопол в окупирания Крим и Новоросийск, което затруднява украинските сили да атакуват тези плавателни съдове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

9

dolivo

24.06 2023 в 10:14

Аха , мислят си, че както тях, целенето е мужик гледа през тръба и мижи с едното око, и прааас , в целта

2994

8

Гражданин

23.06 2023 в 23:07

Умник, камуфлажните танкове, използвани и от ватниците, никой не ги боядисва наполовина. На радарите се вижда обем, не цвят. Ограмоти се

2994

7

Гражданин

23.06 2023 в 23:04

Ха ха нещастни ватенки. Мислят си, че за запдната техника е калпава като тяхната и боядисването ще им помогне.

710

5

Д-р Мазникуров

23.06 2023 в 20:22

Мааххааа-хаааа, "парен каша духал" дет'се вика! Че те вече го духаха, и пак ще го духат. Ще пребоядисват не, ами и ще остъргват даже. Пияници и разбойници долни нещастни ...

22548

4

dolivo

23.06 2023 в 20:05

Е, камуфлажа и в Украйна се използва, надуваеми танкове и Патриоти бол.

9347

3

Анализи

23.06 2023 в 19:45

Следващата стъпка е да изрежат от шперплат танкове и ракети.

4638

2

Того

23.06 2023 в 18:45

Руzки тъпанари.

345

1

Джендо Джедев

23.06 2023 в 17:18

Обаче няма как да си боядисат кочината така, че да прилича на нормална държава.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика