Карлос Гон: Искаха да ме сломят. Ще кажа защо избягах от Япония, но не и как стана

OFFNews 08 януари 2020 в 19:36 5191 1

Снимка wikimedia

При първата си публична изява, след като избяга от Япония и мистериозно се озова в Ливан, бившият шеф на автомобилния гигант "Нисан" Карлос Гон обяви, че е невинен по обвиненията в корупция и е жертва на заговор.

На днешната си пресконференция в Бейрут Гон каза, че зад заговора срещу него стоят "безскрупулни хора" от ръководството на "Нисан" и прокуратурата в Токио, а целта е да бъде спряно по-нататъшното сближаване на японския автомобилен гигант с Рено.

Тук съм, за да изчистя името си. Тук съм, защото избягах от политическо преследване. Днес няма да говоря за това как напуснах Япония, а защо напуснах Япония. 14 месеца се опитваха да ме сломят. Бях разпитван по 8 часа на ден, а моите адвокати не бяха допускани до разпитите. Забраниха ми да контактувам с приятелите ми, семейството ми, с жена ми, твърди той.

Карлос Гон е категоричен, че токийската прокуратура действа репресивно и няма как да получи справедливо правосъдие в Япония:

"Сблъсках се със система, при която 99,4% от обвиняемите биват осъждани при съдебния процес"

Същевременно той изрази готовност да застане пред съд - "навсякъде, където мисля, че ще получа справедлив процес".

Би Би Си отбелязва, че макар Карлос Гон отказва да разкаже как е избягал от Япония, досега е известно, че той е напуснал дома си в Токио с шапка и маска - заради мръсния въздух в града жителите му често носят такива маски.

После е стигнал до Осака с влак, а оттам се е качил на частен турски самолет за Истанбул. В Истанбул сменя самолета и се озовава в Бейрут.

Според Wall Street Journal Гон е бил "натоварен" на полета от Осака в голям куфар за аудиотехника, който по-късно е открит в кабината на самолета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9233

1

Чочко Пипков

08.01 2020 в 20:14

Хабиби тарикат, по тънката лайсна играл. Изключително противно създание. Като бахур със шкембе в получовешки облик.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews