Кървави протести във Франция в Деня на труда: над 100 полицаи са ранени (снимки)

OFFNews 02 май 2023 в 08:34 885 0

Протест срещу пенсионната реформа във Франция в Деня на труда.

Снимка БТА/АП

Протест срещу пенсионната реформа във Франция в Деня на труда.

Кървави протести белязаха вчерашния Ден на труда във Франция. При сблъсъци между протестиращи заради пенсионната реформа и служители на реда са били ранени най-малко 108 полицаи, съобщи министърът на вътрешните работи, цитиран от Би Би Си. Не се съобщава колко протестиращи са били ранени.

Жералд Дарманин заяви, че такъв голям брой ранени полицаи е изключителна рядкост, и добави, че са арестувани 291 души.

Стотици хиляди участваха в първомайските демонстрации срещу реформите на президента Еманюел Макрон. Повечето от тях бяха мирни, но радикални групи хвърляха бомбички и фойерверки. Полицията отговори със сълзотворен газ и водни оръдия.

Министър-председателят Елизабет Борн определи насилието като "неприемливо", но похвали "отговорната мобилизация и ангажираност" на демонстрантите в редица градове.

Оспорваната пенсионна реформа увеличава възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. Синдикатите настояват за оттеглянето ѝ.

Министерството на вътрешните работи определи общия брой на демонстрантите на 782 000, включително 112 000 в столицата Париж, но според профсъюза CGT броят им е три пъти по-голям. Лидерите на профсъюзите бяха категорични, че продължаващата с месеци опозиция срещу реформите не е отслабнала. "Страницата няма да се обърне, докато няма оттегляне на тази пенсионна реформа. Решимостта за победа е непокътната", заяви лидерът на CGT Софи Бине, цитирана от АФП.

В Париж един полицай е получил сериозни изгаряния по ръцете и лицето, след като е бил улучен от бомбичка, каза Дарманин.

Насилие избухна и в Лион, Тулуза и Нант, където бяха подпалени автомобили и нападнати предприятия.

Съобщава се също, че протестиращи са окупирали за кратко луксозен хотел в южния град Марсилия. В понеделник за първи път от 2009 г. насам осемте най-големи синдикати във Франция подкрепиха призивите за протест, съобщи агенция АФП.

Дарманин обвини крайно левите групи, известни като черни блокове и наброяващи няколко хиляди души, че стоят зад насилието, и призова "тези, които нападнаха полицията и общественото имущество, да бъдат строго наказани".

Протестите са съпроводени с насилие още от март, когато правителството реши да прокара закона през долната камара на парламента.

Макрон твърди, че реформата е необходимост. Той подписа закона за нея на 15 април, часове след като Конституционният съвет на Франция като цяло подкрепи промените. Очаква се промените да влязат в сила до септември.

Правителството обеща по-нататъшни преговори, но синдикатите са решени да постигнат отмяна на промените и не е ясно къде може да се намери компромис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл