''Казаха ни, че ще останем по-дълго и ще ни осиновят'': Киев си върна 31 украинчета след депортирането им в Русия

Някои деца са били местени 5 пъти за 5 месеца. Други казват, че са живели с плъхове и хлебарки, разказва Микола Кулеба от ''Спасете Украйна''

OFFNews 09 април 2023 в 07:41 4511 2

Снимка Getty Images

Киев си върна 31 украински деца след предполагаемото им депортиране в Русия, съобщи основателят на хуманитарната организация "Спасете Украйна" Микола Кулеба, предаде Ройтерс.

Децата са били събрани тази седмица със семействата си в Украйна след дълга операция за връщането им от Русия, където са били отведени от окупирани от руските сили във войната украински територии.

По оценки на Киев близо 19 500 украински деца са били отведени в Русия, откакто Москва нахлу в Украйна на 24 февруари миналата година. Украйна осъжда това като незаконно депортиране.

Москва, която контролира части от източната и южната част на Украйна, отрича да е отвличала деца и твърди, че те са били транспортирани заради собствената им сигурност.

"Сега петата спасителна мисия е към своя край. Тя беше специална заради броя на децата, които успяхме да върнем, а също и заради сложността ѝ", казва Кулеба.

Организацията "Спасете Украйна" е помогнала на украинските роднини на деца, които са били отведени в Русия, с логистиката, транспорта и планирането, необходими за предприемане на дългото пътуване, за да върнат обратно и да приберат своите деца.

Майки прегърнаха синове и дъщери, когато те пресякоха границата от Беларус в Украйна след сложна спасителна мисия, включваща пътуване през четири държави.

13-годишната Даша Рак разказва, че тя и сестра ѝ се съгласили да напуснат окупирания от Русия град Херсон миналата година заради войната и да отидат за няколко седмици във "ваканционен лагер в Крим". След като пристигнали в Крим обаче, руските власти им съобщили, че децата ще останат за по-дълго.

"Казаха, че ще бъдем осиновени, че ще получим настойници. Когато за първи път ни казаха, че ще останем по-дълго, всички започнахме да плачем”, разказва Даша.

Майка ѝ Наталия е пътувала от Украйна до Крим през Полша, Беларус и Москва, за да вземе дъщерите си. "Беше ужасно трудно, но продължихме да вървим, не спяхме по нощите, спяхме седнали", разказа тя за пътуването си до лагера.

"Беше сърцераздирателно да гледам оставените деца, които плачеха зад оградата", каза още майката на Даша.

Една баба, която е трябвало да се събере с двама от своите внуци, е починала внезапно по време на пътуването и децата трябвало да останат в Русия, заяви Кулеба. Според него всички върнати в Украйна от организацията "Спасете Украйна" деца са заявили, че никой в Русия не се е опитал да открие техните родители в Украйна.

"Имаше деца, които са сменяли местонахождението си пет пъти за пет месеца. Някои деца казват, че са живели с плъхове и хлебарки", каза още той.

Коментар от външното министерство на Русия засега няма. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

09.04 2023 в 11:16

Живи да ги дер@т, малко им е на рашистите.

2805

1

Едър Вредител

09.04 2023 в 08:15

Еми живеели са като обикновените руски крепостни. А шундака маа шампанско и хайвер у бункера. Крепостните дрискат по двора като кокошки и го бооготворят. Идилия от кочината само не знам дали някоя дойка от крепостните не кърми померана на кабаева както на оная картина
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews