Китай смени външния си министър след мистериозно едномесечно отсъствие

Спекулира се, че отстраняването му се дължи на политически причини или заради извънбрачна връзка

OFFNews 25 юли 2023 в 15:49 2282 0

Кин Ганг

Снимка Getty Images

Кин Ганг

Китай отстрани Кин Ганг от поста министър на външните работи по-малко от седем месеца след назначението му. Ролята му ще бъде поета от ръководителя на външните работи на Комунистическата партия Ван И, който преди това беше външен министър, съобщи Би Би Си.

Указът е подписан от китайския президент Си Дзинпин. Китайските власти не посочиха какви са мотивите за отстраняването му. Продължителното отсъствие на Кин Ганг от публичното пространство и мълчанието на властите по темата подхрани множество спекулации. Последната публична проява на 57-годишния Ганг беше точно преди месец - 25 юни.

Кин Ганг беше назначен на поста външен министър през декември миналата година. Той беше смятан за доверен човек на Си Дзинпин.

"Висшият законодателен орган на Китай гласува за назначаването на Ван И за министър на външните работи. Кин Ганг беше отсранен от поста", съобщи държавната информационна агенция Синхуа.

Според системата на Китайската комунистическа партия външната политика се формулира от високопоставен служител, който след това дава указания на министъра на външните работи.

Кин Ганг не отиде и на среща на върха в Индонезия, като официалното обяснение за това беше, че има "здравословни проблеми". Липсата на каквито и да е подробности от страна на китайското външно министерство подхрани слуховете, че той е наказан по политически причини или заради извънбрачна връзка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика