Китай застана зад Русия след опита за метеж на Евгений Пригожин

OFFNews 26 юни 2023 в 10:51 1830 0

Си Дзинпин

Снимка БТА/АП

Си Дзинпин, президент на Китай

Китай изрази подкрепа за Русия след опита за метеж на Евгений Пригожин и частната му армия "Вагнер", осуетен през уикенда в Русия, предаде Си Ен Ен. Ходът е логичен с оглед стремежа на двамата лидери - руският президент Владимир Путин и китайският лидер Си Дзинпин - към но световен ред и стратегическо обединяване срещу Съединените щати.

В неделя говорител на китайското външно министерство обяви, че Китай подкрепя Русия и определя бунта на "Вагнер" като "вътрешна работа на Русия“.

"Като приятелски съсед на Русия и всеобхватен стратегически партньор за координация за новата ера, Китай подкрепя Русия в поддържането на националната стабилност и постигането на развитие и просперитет“, се каза в изявлението.

Междувременно китайските държавни медии са се опитали да представят Путин в положителна светлина, като по най-гледаната новинарска програма в Китай са излъчени излъчи кадри, показващи спокойно движение извън Кремъл и туристи, позиращи за снимки близо до двама служители на сигурността. Излъчен е и откъс от обръщението на Путин към нацията, в което обещава възмездие за онези, които са „на път към предателство“.

В същото време световните медии са излъчвали видеоклипове на бойци на "Вагнер", които заемат военни съоръжения в Ростов на Дон, където се намира щабът на Южния военен окръг на Русия, и напускат града под аплодисментите на местните жители.

Пекин изрази позицията си след договорката между беларуския президент Александър Лукашенко и ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин за прекратяване на бунта. 

В неделя руският заместник- външен министър Андрей Руденко пристигна в Пекин, за да се срещне с китайски официални лица. В разговора си те потвърдиха тясното си партньорство и политическо доверие.

Министърът на външните работи на Китай Цин Ган и Руденко са обменили идеи за  „китайско-руските отношения и международни и регионални въпроси от общ интерес“. Руското външно министерство съобщава, че Руденко също така е провел „планирани консултации“ със заместник-министъра на външните работи на Китай Ма Джаосю.

През последните години лидерите на Китай и Русия се сближиха още повече, като двамата обявиха приятелството си  през февруари 2022 г., малко преди началото на войната в Украйна. Оттогава Китай отказа да осъди инвазията и вместо това предоставя дипломатическа и икономическа подкрепа за Русия. Позиция, която допълнително влошава отношенията със Запада, особено с Европа.

През последните месеци Пекин се опитва да се представи като мирен посредник в опит да възстанови отношенията си с Европа, но в същото време  задълбочава връзките си с Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика