Кого обича Русия? Сталин трети след Петър Първи и Екатерина Втора

OFFNews 21 август 2023 в 11:06 1254 3

Снимка stormdaily

Петър Първи, Екатерина Втори и Сталин е трети според последното проучване на общественото мнение в Русия за отношението към руските исторически лидери.

Руският диктатор Йосиф Висарионович Сталин, който според различни оценки е виновен за смъртта на между 6 и 20 милиона граждани на Съветския съюз е третият по популярност лидер на Русия, сочат резултатите от проучване на изследователската група „Russian Field“ за отношението към историческите владетели на страната, оповестени от „Комерсант“.

Авторите на проучването в известна степен са изненадани, тъй като дори са очаквали кървавият диктатор, който е и победител във Втората световна война да бъде на първо място. Вместо това най-високо оценяваният държавник е Петър I, следван от Екатерина II. Най-лошо руснаците възприемат Борис Елцин и Михаил Горбачов.

В проучването най-често положителни оценки анкетираните са давали за Петър I (82 %) и Екатерина II (71%). Съответно те имат и най-нисък „антирейтинг“, неодобрението към тях е съответно на нива 6 и 10 процента. Допитването е проведено между 8 и 14 август по поръчка на Агенцията за политически и икономически комуникации.

На фона на все по-ангажираното от войната в Украйна обществено мнение 60 процента от запитаните се изразяват положително за Сталин, а 20 процента негативно. Това на практика съвпада с резултатите от последните проучвания на други изследователски центрове, от които също става ясно, че в Путинова Русия Сталин е на върха на рейтинга си, като го е увеличил значително в сравнение с началото на 2000-те години. За отбелязване е, че според резултатите на същото проучване сенилният любител на ордени и медали Леонид Брежнев е почти толкова добър за руснаците, колкото и Сталин – обичат си го 61 на сто от руснаците, неодобрението за генералния секретар на КПСС е 17 процента.

Кой харесва Сталин? Най-високо одобрение Сталин намира у групата на мъжете над 60 години със семеен доход от 780 евро на месец, без висше образование. Негативно към генералисимуса се отнасят по-добре образованите руснаци, с най-високи доходи.

При Борис Елцин пропорциите одобрение-неодобрение се обръщат. Не го харесват 63 на сто от анкетираните, докато на обратното мнение са 17 на сто. 64 на сто от участниците в проучването са против Михаил Горбачов, смятан в Русия за гробокопач на СССР и на добрия съветски живот. Харесват го едва 19 на сто от руснаците. И двамата ги мразят най-вече бедните мъже, тези със семеен доход до 390 евро на възраст над 30 години. Положително към личностите на Елцин и Горбачов се изказват младите във възрастовата група под 30 години. Затова пък в групата на хората над 60 ги мразят всеки 8 от 10.

Между 38 и 53 на сто от руснаците не знаят нищичко за трима от значимите руски монарси - Иван III, Александър I и Александър II. Иван III е създателят на централизирана държава, Александър I е този който влиза в Париж през 1814 г., а Александър II Освободителя е инициатор на системните реформи, променили Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

3

Того

21.08 2023 в 12:39

Това е то престъпна нация. Сигурно има и добри руснаци, но те са изключение, а изключенията потвърждават правилото.

12407

2

Bad Horse

21.08 2023 в 12:00

Нищо ново, те са си така от много време. Има много тълкувания и обяснения в Нета, защо почитат Сталин, а не Горбачов.

Накратко, за тях разпадането на СССР и последвалия социален и икономически крах е такъв шок в съзнанието, както беше 11 Септември 2001 за американците.

Горби, Елцин, дисидентите направиха същата грешка като нашите "десни" - не отвориха досиетата. След което връщането на силовия апарат на власт беше неизбежно! Отваряне на досиетата = обезоръжаване на армия от агенти. Иначе, тази организирана и мотивирана армия се връща на власт, защото срещу нея стоят разединени и объркани малки нови партии, които още не знаят какво става около тях.

Представете си след ВСВ, охранителя на Хитлер да стане шеф на полицията, после кмет на Берлин и после 3 пъти премиер? Или никому неизвестен гещаповец, изведнъж да се издигне с нова мощна партия и да вземе еднолично властта в Германия 20 години? Няма как нали? Защото не само обявиха НСДАП за незаконна, но и откриха архивите.

2099

1

Mateevk

21.08 2023 в 11:49

Това е резултатът от извратената история, която се изучава и която никой няма право да пипа без разрешение. У нас е същата работа. Стигнахме дотам явно русофилският фанатик Радев да ни назидава с Вазов и Епопея на забравените. Ако сега можеше да стане от изпод витошкия камък, Вазов би го заплюл!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика