Кораб на френски превозвач, свързван с израелски милиардер, беше атакуван в Индийския океан

Нели Александрова 25 ноември 2023 в 14:35 8977 2

Снимка

Контейнеровоз, плаващ под флага на Малта, е бил ударен от предполагаем дрон в международни води в Индийския океан. Корабът - CMA CGM Symi, според Асошиейтед прес (АП), се свързва с израелския милиардер Идан Офер (Idan Ofer), посредством базираната в Сингапур Eastern Pacific Shipping. 

Според описания в доклад, дронът е бил а триъгълна форма - вероятно Shaheed-136. 

Атаката идва на фона на войната на Израел и ислямисткото движение Хамас и започналото на 24 ноември временно примирие, както и по-малко от седмица след като йеменските ислямистки бунтовници хути - свързвани с Иран, отвлякоха товарният кораб Galaxy Leader в Червено море с обяснението, че в компанията, която го притежава, има израелски капитали. Двама души в екипажа на Galaxy Leader - капитанът и старпомът, са българи.

Източникът на АП посочва още, че дронът е експлодирал, причинявайки щети на кораба, но не е наранил никой от екипажа му. 

"Продължаваме да следим ситуацията отблизо," казва служителят, но отказва да уточни какви разузнавателни данни са събрали военните на САЩ, за да преценят, че Иран стои зад атаката над кораба Symi.

Ал-Майадийн (Al-Mayadeen), ливански сателитен канал, свързван с подкрепяната от Иран ислямистка групировка Хизбула, съобщава, че израелски кораб е бил на прицел в Индийския океан. Каналът цитира анонимни източници за доклада, които по-късно се цитират от иранските медии.

Това не е първи подобен случай. През ноември 2022 г. петролният танкер Pacific Zircon, свързван също с израелски собственик, беше ударен от дрон край бреговете на Оман. И тогава предположенията бяха за атака с дрон Shaheed.

Като оператор на Symi се посочва компанията CMA CGM, базирана в Марсилия публична компания, която оперира повече от 200 кораба и е сред най-големите в морския бранш.

Данни на системата за следене на морския трафик сочат, че автоматичният тракер за идентификация (AIS) на Symi e изключен от 21 ноември. Подобно изключване на тракера на контейнеровоза е правено и преди това, когато Symi e плавал покрай бреговете на Йемен, контролирани от хутите, съобщава АП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

2

Johnny B Goode

25.11 2023 в 19:13

В основата на всички изцепки са средновековните религии използвани от пропаднали държави за политически цели.
Справка - Иран, Русия, Палестина и т.н. и т.н.

22548

1

dolivo

25.11 2023 в 16:38

Иран са в основата на Хамаските изцепки, ако някой не е разбрал досега...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки