Крадете украински деца и промивате мозъците им? Още 14 руснаци под санкции, сред тях са двама министри

Александра Маркарян 17 юли 2023 в 14:45 12822 1

Министърът на образованието на Руската федерация Сергей Кравцов.

Снимка Getty Images

Министърът на образованието на Руската федерация Сергей Кравцов.

Часове, след като Русия излезе от зърнената сделка, Обединеното кралство ѝ наложи нови санкции.

Обяви ги министърът на външните работи Джеймс Клевърли днес.

Причината за мярката е принудителното депортиране на украински деца от Москва, което властите на Острова определят като опит на Русия да унищожи украинската национална идентичност. Вторият мотив е разпространение на пропаганда, подбуждаща към омраза.

Санкционирани са 14 души. Сред тях са министърът на образованието на Руската федерация Сергей Кравцов и министърът на културата Олга Любимова, която е наказана за оказване на подкрепа за насърчаване на политики и действия, които "дестабилизират Украйна или застрашават териториалната ѝ цялост". В списъка е и Ксения Мишонова, комисар по правата на детето в московския регион.

11 от 14-те са участвали в принудителното изселване на децата, смятат властите във Великобритания.

"В смразяващата му програма за насилствена депортация на деца и изпълнената с омраза пропаганда, разпространявана от неговите лакеи, виждаме истинското намерение на Путин - да изтрие Украйна от картата - заяви Клевърли. - С днешните санкции се търси отговорност от онези, които подкрепят режима на Путин, включително и от онези, които искат да видят Украйна унищожена, националната ѝ идентичност претопена, а бъдещето ѝ заличено."

По думите му санкционираните играят "коварна роля" в програмата на Русия за депортиране, целяща заличаване на украинската културна и национална идентичност. Повече от 19 000 украински деца са били насилствено депортирани в Русия или на временно контролирана от Русия територия от руските власти. Много от депортираните деца са преместени в мрежа от лагери за превъзпитание в незаконно анексирания Крим и в континентална Русия, където са подложени на рускоцентрично академично, културно, патриотично и военно образование - казва той.

По-рано този месец Русия заяви, че е довела на руска територия около 700 000 деца от конфликтните зони в Украйна. Москва твърди, че програмата ѝ за въвеждане на деца от Украйна на руска територия е с цел да защити сираците и децата, изоставени в зоната на конфликта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

1

Anlhiac

17.09 2023 в 14:49

Това е най-голямото престъпление в историята на човечеството, сред едно друго... Насилие над деца, по повече от един начин. По много начини. Насилническа нация, срам за света.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews