Краси Крумов предава за OFFNews от Киев: Никой в Украйна не иска да празнува 9 май със своя палач (видео)

OFFNews 09 май 2023 в 17:39 7655 3

Пратеникът на OFFNews Красимир Крумов (в средата) напът за Киев с колеги журналисти.

Никой в Украйна вече не иска да празнува 9 май заедно със своя палач. Направеното от Русия на 24-и февруари миналата година до такава степен е разделило народа на Украйна от руснаците, че те вече са зачеркнали датата 9 май и символиката, която носеше до пълномащабното нахлуване на войските на РФ. Това разказа пратеникът на OFFNews Киев Красимир Крумов.

Броени часове след пристигането си в украинската столица той бе свидетел на поредния ракетен обстрел на руските нашественици.

"Разговарях с колежка, журналистка от Украйна, която сподели, че вече дори нейните родители и възрастните ѝ баба и дядо вече не изпитват никакъв сантимент към тази дата", каза Крумов.

Преди ден украинският президент Володимир Зеленски подписа указ, според който Украйна занапред ще отбелязва 9 май като Ден на Европа, а не като Ден на победата.

Той обясни и какво налага промяната.

"Злото, за съжаление, се завърна. Както преди 80 години злото се втурна в нашите градове и села, така го прави и сега... Сега ние не сме сами срещу злото. Ние се борим срещу него, разчитайки на общата сила на народите от свободния свят", заяви Зеленски.

Той отбеляза, че традицията да се чества Денят на Европа, "за да се отпразнува постигнатият мир и единство", е създадена преди много години.

"Всяка година, на 9 май, ще празнуваме нашето историческо единство - единството на всички европейци, които унищожиха нацизма и ще победят решизма. Това ще бъде Денят на Европа, която е подкрепяла украинците през всичките девет години на руската агресия и вече 439 дни на пълномащабна инвазия. Това ще бъде Денят на Европа, която ни помага да се борим на всички фронтове. Това ще бъде Денят на Европа - наш съюзник. Това ще бъде Ден на Европа - нашата, от която Украйна винаги е била, е и ще бъде част", подчерта Зеленски.

Какво още разказа кореспондентът на OFFNews от столицата на Украйна, вижте във видеото.

Абонирайте се за канала на OFFNews в YouTube, за да следите репортажите на Краси Крумов от Украйна!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

3

alfakentavur

10.05 2023 в 08:27

Как си личи, че спиртосания рашист е минавал да слага минуси. Но не смее вече гък да каже. Типично рашистко поведение. Отначало е много отворен, а като види дебелия край - зарязва магарето/танка в калта и бяга през глава.

2550

2

alfakentavur

09.05 2023 в 20:32

Съгласен съм с AntiZ 100%!!!

10298

1

AntiZ

09.05 2023 в 19:05

Не съм чел по-добър анализ от този, който може да ни представи една истинска украинка, Олена Пшенична, продуцент от Киев. Тази жена казва всичко за блатните червеи, за измислената им "култура", за мизерния им животец, морал, манталитет, за злобата към всичко и към всички. Написаното от нея ще си го сложа в рамка:

https://faktor.bg/bg/articles/petak-13-nyama-nikakva-ruska-kultura-literatura-kino-zhivopis-teatar-i-balet-ima-stran a-na-izrodi-maroderi-iznasilvachi-i-ubiytsi