Макрон призова сънародниците си да се защитават срещу антисемитизма

OFFNews 12 ноември 2023 в 09:47 1058 1

Снимка БТА/AP

Президентът на Франция Еманюел Макрон

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова сънародниците си да се защитават срещу „непоносимото“ възраждане на „необуздания“ антисемитизъм в контекста на разрастващата се вълна на омраза към евреите в страната, предаде ДПА. Агенцията се позова на отворено писмо на държавния глава, публикувано във в. "Паризиен". В него Макрон казва, че една Франция, от която се страхуват живеещите в нея граждани от еврейски произход, не е истинската Франция.

"Тази Франция, в която французите изпитват страх заради религията, която изповядват, и заради своя произход, не е Франция", гласи писмото на президента. В него Макрон предупреждава за евентуално разделение на обществото. "В нашата история антисемитизмът винаги е предвещавал омраза от друго естество и расизъм", пише още той.

По отношение на войната в ивицата Газа Макрон заявява, че Франция иска справедливост, мир и безопасност за израелците, за палестинците и за всички държави в техния регион.

По неговите думи за един месец във Франция е имало над хиляда прояви на антисемитизъм - три пъти повече от действията от омраза към гражданите на страната от еврейски произход за цялата минала година.

Отвореното писмо е публикувано в навечерието на масовия протестен митинг срещу антисеметизма, насрочен в Париж за днес. Макрон не възнамерява да участва в демонастрацията, която е по инициатива на политическите фигури, оглавяващи двете камари на френския парламент - председателя на Сената (горната камара) Жерар Ларше и председателката на Националното събрание (долната камара) Яел Брон-Пиве.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

1

edin slep

12.11 2023 в 12:11

В Лондон се започна реакция от местните, ще има и във Франция и нататък. Всичката пастмина от араби и негри или ще си седне на гъза или обратно към прародината. Като им е скъпа Палестина да ходят да поживеят с Хамас.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки