Марина Овсянникова е в неизвестност, само една руска медия посмя да съобщи за протеста ѝ

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи действията ѝ като хулиганство, от ЕС я поздравиха.

Ружа Райчева 15 март 2022 в 12:20 4990 3

Журналистката Марина Овсянникова, която вчера призова за спиране на войната в Украйна по време на централната новинарска емисия "Время" на Первый канал, е била арестувана и сега е в неизвестност, съобщи Би Би Си. 

Овсянникова, която е редкатор в Первый канал, изненадващо влезе в кадър, докато известната водеща Екатерина Андреева говореше за санцкиите срещу Русия, и издигна транспарант с надпис: "Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат. Руснаците са срещу войната".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи действията на Овсянникова като "хулиганство". "Телевизионният канал и отговорните лица разглеждат казуса. Това не е наш въпрос", заяви Песков.

Европейският съюз поздрави журналистката за "смелата морална позиция", предаде БТА. По думите на говорител на Европейската служба за външна дейност Овсянникова се е осмелила да отхвърли лъжите и пропагандата на Кремъл в жив ефир по руска държавна телевизия.

"Руският държавнен апарат продължава с репресиите на местната опозиция, като я лишава от основни права и свободи, включително на мнение и изразяване. Знаем, че милиони руснаци не подкрепят "войната на Путин", не искат Путин да разруши бъдещето им и бъднините на тяхната страна", заяви говорителят.

Държавните медии в Русия не отразиха протеста ѝ. Само от независимата „Новая Газета“ посмяха да съобщят новината, но заради тежката цензура от федералната служба Роскомнадзор публикуваха снимката така, че думите на плаката не се четат.

Вчера Марина Овсянникова беше задържана, а сега не е ясно къде се намира. Нейният адвокат я издирва във всички районни полицейски управления в близост до държаваната телевизия, но опитите му остават безуспешни.

Днес една държавна агенция е съобщила, че е започнала подготовка на разследване срещу Овсянникова, предаде Би Би Си.

Почти е сигурно, че тя ще понесе тежки последствия заради смелостта си. В миналото от Кремъл са налагали тежки наказания на хора, взели участие в непозволени протести, например с присъда затвор до 8 години. А публикуването на фалшива според Кремъл информация за руската армията, се наказва с присъда до 15 години затвор в момента. 

От началото на руската инвазия в Украйна близо 15 000 души са били арестувани в Русия по време на протести срещу войната. Марина Овсянникова несъмнено ще се превърне в символ за всички тези хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

3

kokoten

15.03 2022 в 15:26

Браво на момичето.....а сега е на Лубянка....само ме е страх да не земе да получи некой инфаркт(на тая възраст-30 год - всичко е възможно)