Мариупол: Стрелят по хуманитарния коридор, дете е починало (обновена)

След няколко неуспешни опита тази сутрин започна евакуацията на цивилни от Суми и Ирпен

Александра Маркарян 08 март 2022 в 12:24 5019 1

Снимка Getty Images, архив

Ирпен, Украйна. 7 март: войници помагат на дете да пресече река Ирпен.

След неуспешни опити и обстрел по цивилни по време на договорените между Русия и Украйна часове за "тишина" евакуацията в Суми и Ирпен започна тази сутрин, съобщи "Ройтерс". Няколко часа по-късно Украйна съобщи, че хуманитарният коридор от Мариупол е бил обстрелван. Дете е починало – обяви външният министър на страната.

„Русия държи 300 хил. цивилни за заложници в Мариупол и възпрепятства хуманитарната евакуация въпреки споразуменията с посредничеството на Международния комитет на Червения кръст – пише външният министър Дмитро Кулеба. - Вчера едно дете почина от обезводняване! Военните престъпления са част от целенасочената стратегия на Русия. Призовавам всички държави да поискат публично: РУСИЯ, ПУСНИ ХОРАТА!“

След него съобщение дойде и от Министерството на външните работи на Украйна:

„Примирието е нарушено! Руските сили обстрелват хуманитарния коридор от Запорожие до Мариупол. 8 камиона + 30 автобуса са готови да доставят хуманитарна помощ в Мариупол и да евакуират цивилни в Запорожие. Натискът върху Русия ТРЯБВА да се засили, за да я накараме да спазва ангажиментите си“.

Руската позиция е, че украински военнослужещи препятстват евакуацията. И днес такова съобщение е публикувано в ТАСС.

Суми

Тази сутрин започна евакуация от Суми, Североизточна Украйна, предаде "Ройтерс". Хуманитарният коридор е от 9 до 21 ч. Градът е частично обграден от руски части и през нощта беше обстрелван. Съобщава се за 9 убити.

Ден 13: Руски бомби поразиха жилищни сгради в Суми, сред жертвите има две деца (видео)

Хората от Суми се придвижват на юг, към Полтава - украински град, намиращ се на 175 км южно. Там са пристигнали и автобуси. Очаква се евакуацията с тях да започне днес, казва областният управител на Сумска област Дмитро Живитски.

По-рано Москва предложи евакуация на украинци в Русия, но предложението беше отхвърлено от Украйна като манипулативно и пропагандно, чието изпълнение би поставило живота на хората в опасност.

Украйна започва и евакуация на чуждестранни студенти от Индия, Китай и други страни, обяви вицепремиерът Ирина Верешчук.

Ирпен

Евакуация тече и от град Ирпен, западно от Киев. Към 9:30 (7:30 GMT) повече от 150 души са били евакуирани, по информация на областния управител Олекси Кулеба.

"Агресорът възпрепятства евакуацията на населението. В рамките на едно денонощие тези, които са успели да стигнат до сборния пункт, са изведени от Ирпен на собствени разноски. Сега районът се подготвя за мащабна евакуация и доставка на хуманитарна помощ", допълва той, цитиран от Би Би Си.

По-рано днес руското министерство на отбраната съобщи, че Русия е отворила хуманитарни коридори за евакуация от украинските градове Киев, Чернигов, Харков и Мариупол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews