Морско бебе е ударило руския патрулен кораб Самум в Черно море

Експерименталният надводен дрон се крие зад високите вълни и е трудно да бъде поразен

OFFNews 15 септември 2023 в 17:53 19245 3

Самум
Корабът Самум.

Руският кораб "Самум" е бил ударен от експерименталния дрон на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), наречен "Морско бебе". 

Безпилотният самолет е поразил задната дясна част на руския кораб, причинявайки значителни щети, в резултат на което корабът е спрял ход и руснаците е трябвало да изтеглят очукания "Самум" за ремонт.

За тази атака СБУ използва експериментален образец на морски дрон, който е способен да се движи дори при буря, криейки се от откриване зад високи вълни. По време на спецоперацията, осъществена на 14 септември, височината на вълните е достигала 1,5 - 2 метра.

Преди това шефът на Службата за сигурност на Украйна каза, че надводните безпилотни летателни апарати „Морско бебе“ са уникална разработка на Службата за сигурност на Украйна, в която няма участие на частния бизнес.

С помощта на тези дронове до момента успешно бяха поразени Кримският мост, големият десантен кораб „Оленегорски горняк“ и танкерът СИГ.

Дроновете Морско бебе, които повредиха Кримския мост през юли тази година, бяха оборудвани с 850-килограмови бойни глави. За унищожаването на кораба "Оленегорски горняк" и танкера SIG са използвани два надводни дрона, всеки от които е имал 450-килограмови бойни глави.

На 14 септември украинските сили атакуваха два руски патрулни кораба в Черно море. Отбелязва се, че плавателните съдове от типа „Васил Биков“ на Руската федерация, са получили щети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

6

Anlhiac

17.09 2023 в 13:33

Ма защо само едно? Не можа ли с две...

788

2

jorj

15.09 2023 в 20:57

Колкото украински бебета и деца избитите и откраднахте, толкова по 5 "морски бебета" да ви се родят успешно, рашистки уроди ¡¡!!!¡¡

710

1

Д-р Мазникуров

15.09 2023 в 18:39

Ами гладно било бебето и ухапало по гъZa крадливото московско псе :) ... Като се народят сега много такива бебчета в Черното Море, да видим как ще ги изхранят ;) ...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки