НАТО започна най-големите военни учения от Студената война насам

OFFNews 30 януари 2024 в 09:39 1272 9

Йенс Столтенберг

Снимка ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

НАТО започна най-големите си военни учения от времето на Студената война насам, в които ще се включат 50 военни кораба, 80 самолета и над 1000 бойни машини. Около 90 хиляди войници ще се придвижат в Европа през следващите месеци, за да демонстрират сила на фона на нарастващата заплаха от Русия, съобщава Voice of America.

"Правим всичко това, за да гарантираме, че сме готови да защитим всеки сантиметър от територията на НАТО", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Миналата седмица военният министър Тодор Тагарев обяви, че България ще се включи в учението на НАТО, но участието ѝ по-скоро ще е символично. По думите му на наша територия към момента не се предвижда присъствие на чужди войски и провеждане на активни действия, а страната ни ще участва с офицери в щабовете на НАТО и с компютърно подпомагане.

Швеция също ще участва във военните маневри.

Докато НАТО разгръща силите си, Украйна изчерпва боеприпасите си. Причината за това са блокираните пакети с военна помощ както от САЩ, така и от Европейския съюз.

"В Украйна се говори, че тя защитава НАТО. И това е вярно, ако се следва логиката, че страната намалява числеността на руската армия. Тя е редуцирала и военната заплаха, която Москва представлява за Алианса", каза Лиана Фикс от Съвета за външни отношения.

Военното учение бе обявено малко преди втората годишнина от началото на войната на Русия срещу Украйна. Според първоначална информация военните ще разиграят сценарий, при който Русия напада някоя от държавите-членки на НАТО, и се задейства член 5 от Северноатлантическия договор. Според него нападение срещу една страна от Алианса се разглежда като атака срещу НАТО и предполага общ отговор.

Наскоро НАТО подписа договор за 220 хиляди артилерийски боеприпаса, за да попълни запасите на членовете си, изчерпани в резултат на доставките за Украйна. Доставките обаче ще бъдат изпълнени след едва 2-3 години, съобщава Voice of America.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

9

alfakentavur

30.01 2024 в 16:21

Да, това е така :)

Аз дори не го възприемам като спор. Просто прецизиране на първия ти коментар. От него страничен наблюдател може да си направи извода, че САЩ и пръста не си помръдват. А те все пак нещо направиха. И то нееднократно. И едва ли ще спрат дотук.

318

8

Valioka

30.01 2024 в 15:24

Alfa, понеже стоим от една и съща страна на барикадата, ми е приятно да споря с теб и ще ти отговоря. Не, не ядрен удар. Но такъв, който да предизвика объркване и страхопочитание. Щатите знаят всичко за базите на Хутите в Йемен, за тунелите на Хамас в Газа и за въоръжението на Хизбула в Ливан. Имат високоточни, мощни оръжия и възможност да ги използват. Могат (според мен) да смажат тези групировки за няколко дни. Както и Израел можеше да смаже Хамас. Защо не го правят? Израел - заради цивилните жертви. А Щатите защо? Ако не удариш лошия така, че да го заболи и да му потекат сълзи от очите, той започва да си въобразява, че е недосегаем...

135

6

Far Rider

30.01 2024 в 13:10

Преди време писах за несобността на НАТО да взема бързи и адекватни решения. Слагахте ми минуси като за световно. Сега се оказва, че съм прав. Докато държите=членки се решат какво да правят ще е късно. На това разчитат в Кремъл. Там един взема решенията. Може да са налудничави, грешни, но са бързи. А в НАТО умуват, карат се, всеки дърпа към себе си. Ердоган си разиграва коня и не позволява на една много по-цивилизована Швеция да влезе в НАТО! Германия уж ще даде много оръжие на Украйна, ама само на думи и бира. Унгария блокира всяко решение което и посочат от Москва. Байдън реагира по старчески. И ето до къде стигнахме. Сега ни липсва само Тръмп и война в Близкия Изток! Путни няма да закъснее да реализира плана си за 10 дни да е в сърцето на Европа минавайки през България, Сърбия, Унгария и Австрия!

2550

4

alfakentavur

30.01 2024 в 10:50

Добре.
Между "Щатите се страхуват, подчертавам - страхуват да предприемат ответни действия поради опасност от разрастване на конфликта"
и
"явно "ударите" бяха такива, че вместо стъписване предизвикаха реакция"
има голяма разлика, не ли?

Прочие, какви трябва да са тези удари, след които да няма ответна реакция? Ядрени?

318

3

Valioka

30.01 2024 в 10:43

Не, не съм ги пропуснал, но явно "ударите" бяха такива, че вместо стъписване предизвикаха реакция. Което отново показва слабост в американското правителство. Защото анализаторите са прави, че диктаторските режими и управления разбират само от сила и то такава, която да покаже безпрецедентно надмощие...

2550

2

alfakentavur

30.01 2024 в 10:10

Пропусна ли новините колко удара бяха нанесени по хутите? И в други държави имаше освен в Йемен.

318

1

Valioka

30.01 2024 в 09:56

Горе-долу ще уплашат гаргите с това абсолютно неадекватно управление на Белия дом. Американските бази и войници в Близкия изток вече ги гърмят безпрепятствено, Сенатът отказва военна помощ на Украйна и Израел, Байдън изобщо не знае къде се намира и какво говори, Щатите се страхуват, подчертавам - страхуват да предприемат ответни действия поради опасност от разрастване на конфликта... И очакват някой да им изръкопляска, ама няма кой...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки