Наводнения в руската Курганска област. Нивото на р. Тобол продължава да се покачва

OFFNews 15 април 2024 в 11:27 1056 2

Тобол

Снимка ТАСС

Река Тобол понесе дървета и храсти.

Руските власти предупредиха живеещите в някои части от уралския град Курган да се евакуират, след като нивото на река Тобол се покачи заради топящи се снегове и излезе от коритото си. Залети са обширни територии в Русия и Казахстан, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Десетки хиляди бяха принудени да напуснат домовете си.

Южната част на руската Уралска област и северната част на Казахстан се борят с най-тежките наводнения, откакто се правят измервания след започналото бързо снеготопене на голямата снежна покривка, която се натрупа тази зима, на фона на проливни дъждове в области, където почвата беше влажна още преди зимата.

Очаква се наводненията в Курганска област, разположена на границата между планината Урал и Сибир, където живеят 800 000 души, да достигнат своя пик днес, след като нивото на река Тобол се покачи до 6,31 м в главния град Курган.

Губернаторът на Курганска област Вадим Шумков предупреди, че приближава истинско море.

"Самият град Курган ще бъде следващият (наводнен). Потокът на Тобол се ускорява. Нивото на водата в нея непрекъснато се покачва", заяви той и призова: "Сънародници, незабавно напуснете наводнените райони!"

Шумков предупреди, че скоро ще започнат наводнения по десния бряг на р. Тобол, която преминава през областта от юг на север, и по ниската част на левия ѝ бряг.

Снимка: ТАСС

Повече от 7100 души бяха евакуирани вчера от неколкостотин жилищни сгради, които са наводнени, след като бързо покачващото се ниво на водите застраши 62 населени места и 4300 домове, съобщи държавната информационна агенция РИА с позоваване на руското министерство на извънредните ситуации.

В съседен Казахстан, където повече от 111 000 бяха евакуирани от началото на наводненията миналия месец, вчера под вода останаха още над 1000 жилищни сгради в град Петропавловск, което наложи евакуацията на повече от 4500 души.

Тобол, приток на река Иртиш, се повиши с 23 см за четири часа до 06:00 ч. тази сутрин местно време (01:00 ч. по Гринуич), съобщиха местните власти.

Под вода са и домове в района на Томск в югозападната част на Сибир, написаха местни служители в канала си в Телеграм.

Почти 140 къщи близо до град Томск, който е областният административен център, бяха под вода в понеделник, а 84 души бяха евакуирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

15.04 2024 в 12:05

Алфа,

Взе ми го от устата!

2550

1

alfakentavur

15.04 2024 в 11:49

Еми, когато ентите нападнаха Саруман срутиха бента и с наводнение избиха орките. Билобораториите в Украйна, освен бойни комари, бобри и др. гризачи, може и енти да са произвели.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки