Не два, а три кораба на Черноморския флот са били ударени от ВСУ

На Русия ѝ останаха само три от общо 13 десантни кораба, чиято задача беше да превземат Одеса

OFFNews 25 март 2024 в 10:59 21694 4

Иван Хурс
Разузнавателният кораб Иван Хурс.

По време на успешната операция в нощта на събота срещу неделя вероятно са били поразени не само двата големи десантни кораба "Ямал" и "Азов", но и разузнавателният кораб "Иван Хурс". За това разказа говорителят на Военноморския флот (ВМФ) на ВСУ Дмитро Плетенчук по време на телемаратон.

"Можем да потвърдим поразяването на "Ямал" и "Азов". Сега се потвърждава и информацията за възможно поражение и на трети съд", каза той.

По-късно Плетенчук уточни, че става въпрос за разузнавателния кораб "Иван Хурс". Според него подобни твърдения изискват проверка от няколко източника.

"Така или иначе, един от тези военни десантни кораби вече стои в завода за ремонт. А предвид повредите можем да кажем, че сега в експлоатация остават само три единици от общо 13, които руснаците са подготвили, за да завземат южното ни крайбрежие. Що се отнася до корабите по този проект, в Черноморския флот не е останал нито един от тях", подчерта Плетенчук.

Той каза, че е засегната сградата на военноморската база в Севастопол, а също така са нанесени пожарни щети на складове за гориво и смазочни материали. В същото време той отбеляза, че базата е структура, която осигурява дейността на флота като цяло, така че това може да доведе не само до проблеми с комуникациите, за които вече се съобщава в руските публични издания, но и по снабдяването, рутинните ремонти и много други въпроси.

"Към настоящия момент можем да кажем, че операцията е успешна, ударът е нанесен сериозно, а щетите са значителни", подчерта говорителят на ВМФ на ВСУ.

Преди ден стана ясно, че украинските отбранителни сили са поразили два големи десантни кораба - "Ямал" и "Азов".

Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че на 23 март 2024 г. във временно окупирания Крим е била извършена успешна огнева атака срещу обекти на Черноморския флот на държавата агресор Русия.

По-специално е била атакувана 13-та корабостроителница на Черноморския флот на Русия в Севастопол, където, наред с други съдове, е бил закотвен големият десантен кораб "Ямал".

Според украинското военно разузнаване характерът на повредата на "Ямал" е критичен: пробив в горната палуба е довел до преобръщане на кораба на десен борд.

В медиите беше съобщено също, че разузнавателен кораб е бил повреден в резултат на атаката на украинските войски на окупирания Кримски полуостров през нощта на 23 срещу 24 март, когато по Севастопол са били изстреляни 18 ракети. Руснаците са успели да свалят 11 от тях. Беше отбелязано, че две ракети са поразили кораба едновременно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

Кок

25.03 2024 в 14:45

Да си спомним атаките преди около30год по спалнята на Моамар Кадафи .СаЩ изстреляха от над 150клм.ракета която влезе през прозореца на спалнята на Кадафи./Кадафи само че е спал в Шатра на вън/А на Украйна се дават не най новите и модерни а по стари ракетюни системи.Затова вследствие на икономическо и технологично изстощаванеРусия ще изгуби войната

1000

3

Кок

25.03 2024 в 14:39

Това поразяване на точни мишени се дължи на точността /,5м/ на западните ракети Русия не разполага с бързи компютри който да изчисляват всеки момент координати и затова ракетите им насочени срещу военни обекти падат на километри от целта по блокове и училища.Русия изостава с десетки години компютърно ,

400

2

демотиватор

25.03 2024 в 13:40

Ууужассс... Развали ми се настроението за целата седмица, край... (ジ) ✊

11024

1

Комита

25.03 2024 в 11:17

Смеехме се ние на Тиквун, ама накрая верно ще останат само платноходки :)))

 
X

Да помогнем на украинските деца!