Необичайните горещини в Испания и Франция разразиха големи пожари

OFFNews 17 юни 2022 в 15:47 1541 0

пожар

Снимка Pixabay

Горски пожари бушуват в Испания и Франция в резултат на необичайните рекордните жеги в началото на лятото в тази част на Европа.

Горски пожари бушуват в Испания и Франция в резултат на необичайните рекордните жеги в началото на лятото в тази част на Европа, съобщи Дойче веле.

Френските власти предупредиха, че през следващите дни страната ще бъде засегната от най-ранната гореща вълна във Франция поне от 2005 г., докато съседна Испания се бори с няколко горски пожара, причинени от необичайно високите температури.

И в двете страни тази година бяха регистрирани рекордни жеги през май, които водят до засушаване след и без друго  слабите валежи през зимата и пролетта.

Метеорологичната служба на Франция съобщи, че по-голямата част от страната ще бъде засегната от високи температури до събота, като се очаква в столицата Париж да бъдат достигнати 35°. Все пак прогнозата е, че буря ще охлади отново обстановката в неделя.

Испанската метеорологична служба Aemet очаква температури до 43°, като спад на темепратурите преди неделя не се очаква.

Испанските пожарникари се борят да овладеят няколко пожара в Каталуния на фона на високите температури.

Един от тях е близо до Балдомар, на около 140 км североизточно от столицата на областта Барселона. Там вече са изгорели 500 хектара площи. От регионалното правителство съобщиха, че се оачаква големината на пожара да нарасне до 20 000 хектара.

В сряда повече от 100 френски пожарникари бяха изпратени да се борят с горски пожар в южния регион Лозер. Местната префектура съобщи, че огнената стихия се е разпростряла на площ от 70 хектара и вече е овладяна. Опасността обаче пожарът да лумне отново обаче остава.

Властите също така предупредиха за повишен риск от горски пожари в горите около Париж.

Експертите подчертават, че зачестилите и интензивни горещи вълни, които понастоящем се наблюдават в резултат на предизвиканото основно от човека глобално затопляне, имат опустошително въздействие върху здравето на хората, животните и икономиката.

По данни на Световната метеорологична организация близо 10% от 2 млн. смъртни случая, дължащи се на екстремни метеорологични явления от 1970 г. до 2019 г., са причинени от много високи температури.

Според Националната агенция за обществено здраве във Франция горещите вълни в страната от 2015 г. до 2020 г. ще струват на държавата между 22 млрд. и 37 млрд. евро. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови