Нетаняху нарече ООН "къща на лъжите" преди ново важно гласуване за Йерусалим

OFFNews 21 декември 2017 в 16:21 2720 1

Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече ООН "къща на лъжите" преди насроченото за утре гласуване в Общото събрание на проекторезолюция, призоваваща САЩ да отменят решението си за признаване на Йерусалим за столица на Израел, съобщи Ройтерс.

"Държавата Израел изцяло отхвърля този вот, още преди одобряването (на резолюцията)", заяви Нетаняху.

"Йерусалим е наша столица и ние ще продължим да строим там, а чуждите посолства, водени от Съединените щати, ще се преместят в Йерусалим. Това ще стане", увери израелският премиер.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да спре финансовата помощ за страните, които гласуват в ООН в подкрепа на проекторезолюцията срещу решението му да признае Йерусалим за столица на Израел.

"Те получават стотици милиони, дори милиарди долари, а ще гласуват срещу нас. Е, ние следим тези гласувания. Нека да гласуват срещу нас. Ще спестим доста пари. Не ни засяга", заяви Тръмп пред журналисти.

Общото събрание на ООН е свикало за утре специална сесия по искане на арабски и мюсюлмански страни по повод предизвикалото спорове решение на Тръмп.

В понеделник САЩ блокираха приемането на резолюция на Съвета за сигурност на ООН против признаването на Йерусалим за столица на Израел.

За резолюцията гласуваха 14 страни членки на Съвета за сигурност, с изключение на САЩ, чиято делегация наложи вето.

В проекторезолюцията се подчертава, че всички решения, мерки и действия, които променят или предполагат промяна на характера, статута и демографския състав на Йерусалим, нямат юридическа сила и трябва да бъдат отменени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика