Ново напрежение между Китай и Япония заради инспекция в Източнокитайско море

OFFNews 29 април 2024 в 07:48 1432 0

Снимка GettyImages

Китайската брегова охрана влезе в конфронтация с група японски политици, която е извършвала инспекция в Източнокитайско море, предаде Ройтерс, като се позова на китайското посолство в Токио и съобщения в японски медии.

Мисията, в която е участвал и бившият японски министър на отбраната Томоми Инада, е била организирана от градските власти на Ишигаки в префектура Окинава, съобщи японската обществена телевизия NHK.

Информацията бе потвърдена и в изявление на китайското дипломатическо представителство в Япония. В текста се посочва, че плавателни съдове на китайската брегова охрана са предприели правоприлагащи мерки, без да се уточнява какви. Освен това посолството пише, че е подало официална жалба във връзка с "нарушение и провокация" от страна на Япония в близост до малките необитаеми острови, които Пекин нарича Дяоюй, а Токио - Сенкаку.

Двете страни неведнъж са се конфронтирали около администрираните от Япония острови. Засилва се и напрежението между китайските и филипинските военноморски сили в спорните води на Южнокитайско море, отбелязва Ройтерс.

Според японската обществена телевизия групата японски политици е наблюдавала района около островите в продължените на три часа, като плавателен съд на японската брегова охрана се е опитал да отблъсне китайската брегова охрана.

"Правителството и обществеността са наясно с тежката ситуация, свързана със сигурността. Островите Сенаку са наша суверенна територия и ние трябва да имаме достъп до брега, за да правим инспекции", заяви Инада, който в момента е високопоставен представител на управляващата Либерално-демократическа партия. 

Това е първата подобна инспекция в района с участието на член на японския парламент от 2013 г. насам.

Китайското посолство заяви, че отправя решителен призив към Япония да се съобрази с "постигнатия между двете страни консенсус" и да спре с политическите си провокации. Дипломатическото представителство настоя Япония "да се върне към правилния път на овладяване на противоречията и различията чрез диалог и консултации, за да се избегне по-нататъшна ескалация на ситуацията".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews