Новото полско правителство започна процедура по премахване на обществените медии

OFFNews 28 декември 2023 в 08:58 4083 2

Полша

Снимка Би Би Си

Новото правителство на Полша обяви началото на съдебна процедура за премахване на обществената телевизия, радио и информационна агенция, които през последните години бяха обвинявани, че са говорители на управляващата през последните осем години партия ПиС.

Полската независима преса, цитирана от Би Би Си, предполага, че обществената телевизия и радио всъщност няма да бъдат премахнати и че това е само поредната стъпка на новото, либерално и проевропейско правителство в борбата за изваждане на телевизията, радиото и официалната агенция от влиянието на "Право и справедливост" (ПиС).

Пресата видя намеци за това в краткото изявление за началото на процеса на ликвидация, което министърът на културата Бартоломей Сенкевич направи чрез социалната мрежа X (бивш Twitter).

"Поради решението на президента [...] да спре финансирането на обществените медии, реших да започна ликвидацията на Telewizja Polska S.A., Polskie Radio S.A. и Polska Agencja Prasowa SA", гласи туитът на Министерството на културата.

В краткото изявление се казва, че започването на официалния процес на ликвидация ще позволи на телевизията, радиото и агенцията да продължат да работят, докато тече преструктурирането, и че ликвидацията може да бъде отменена по всяко време.

Миналата седмица ръководителят на министерството на културата, което управлява обществените медии, спря излъчването на държавния 24-часов новинарски телевизионен канал и уволни всички членове на управителните съвети на обществените медии, повечето от които бяха пълномощници на ПиС.

Депутатите от ПиС, които бяха в опозиция след изборите през октомври, обявиха тези решения за незаконни и организираха протести. Освен това Националният медиен съвет, чието мнозинство продължава да бъде в ръцете на поддръжниците на ПиС, назначи във вторник нов ръководител на обществената телевизия в разрез с новото правителство.

Националният медиен съвет е създаден през 2016 г., една година след идването на власт на ПиС, и назначаването на ръководители на държавни медии е в неговите правомощия.

В сряда полският президент Анджей Дуда, който беше избран с подкрепата на ПиС, наложи вето на правителствено предложение за отпускане на 3 млрд. злоти (695 млн. евро) за обществените медии за следващата година. Дуда обясни решението си с това, че назначаването на ново ръководство в тези компании е противоконституционно.

Премиерът Доналд Туск отговори, че в такъв случай правителството ще похарчи парите за лечение на онкоболни пациенти и психиатрични грижи за деца.

Правозащитниците от Полската хелзинкска фондация за правата на човека са съгласни с новото правителство, че обществените медии трябва спешно да бъдат реформирани. Те обаче отбелязват, че правителството на ПиС е създало политическа и правна ситуация, в която е изключително трудно да се извършат тези реформи - и предпазливо критикуват новото правителство за начина, по който е подходило към въпроса.

"Не можем да не отбележим, че начинът, по който бяха инициирани промените в обществените медии, поражда сериозни съмнения", се казва в изявлението на правозащитниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

28.12 2023 в 09:46

Трябва да си глупав да оставиш глашатаите на комунизма в обществените медии. Но, Полша не е България и ще ги изгони.

-529

1

6екеr4о

28.12 2023 в 09:44

Очевидно ножът е опрял до кокала! Незабравимо за мен бе уволняването на всички (ВСИЧКИ) служители на румънското Министерство на вътрешните работи заради корупционни практики, а у нас един Волгин не можем да изчегъртаме, а за изритването на някой като Кошлуков дори не смеем да си мечтаем...
 
X

Да помогнем на украинските деца!