Обилни снеговалежи заварват милиони украинци без електричество и отопление

Очаква се в Киев да продължи да вали сняг до средата на седмицата, а температурите да останат под нулата

OFFNews 27 ноември 2022 в 08:37 6565 5

Снимка Getty Images

От днес в Киев започват обилни снеговалежи. Температурите през деня и нощта ще паднат под нулата, а милиони хора, които все още живеят в украинската столица и предградията ѝ, ще останат без електричество и отопление, предаде Ройтерс. 

Очаква се в Киев да продължи да вали сняг до средата на седмицата, а температурите да останат под нулата.

Вчера операторът на електропреносната мрежа "Укренерго" съобщи, че производителите на електроенергия са в състояние да покрият само три четвърти от нуждите на потреблението, което налага ограничения и прекъсвания на електрозахранването в цялата страна.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че в 14 от 27-те области на Украйна и в Киев има ограничения за използването на електроенергия за "повече от 100 000" потребители във всяка от областите.

"Ако потреблението се увеличи вечерта, броят на прекъсванията може да се увеличи. Това още веднъж показва колко е важно сега да се пести електроенергия и да се потребява рационално", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение.

Главният оперативен директор на компанията ЯСНО, която доставя енергия на Киев, Сергей Коваленко заяви, че ситуацията в града се е подобрила, но все още остава "доста трудна". Той посочи, че жителите трябва да разполагат с поне четири часа електроенергия на ден.

"Ако през изминалото денонощие не сте имали поне четири часа електричество, пишете на ДТЕК Киевски електрически мрежи, колегите ще ви помогнат да разберете какъв е проблемът", написа Коваленко на страницата си във Фейсбук.

Последната руска бомбардировка в сряда нанесе най-тежките щети по енергийната инфраструктура досега в от началото на войната и милиони украинци останаха без светлина, вода и топлина. 

Русия твърди, че не се цели в цивилното население, а от Кремъл коментираха, че ударите на Москва по енергийната инфраструктура са следствие от нежеланието на Киев да преговаря. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

6

Джендо Джедев

27.11 2022 в 19:23

Еврак, може ли линкче? ;) Сигурно Борел е казал и че е бил на купон с Путя... :D

2923

5

Cornucopia

27.11 2022 в 11:50

Пожелавам на дребното пути да умре, серейки през устата. Нека! Ще!

2550

3

alfakentavur

27.11 2022 в 10:55

Хайде да вържем ордерчо по бели гащи навън на студа и да му кажем, че ще го държим така, докато не ни изпълни исканията - да ни предаде курника си с кокошките.

С терористи не се преговаря. Целият свободен свят официално призна Рашистан за терористична държава.
И ако има някой, който ще плаща накрая - това ще е точно Рашистан.

2099

2

Mateevk

27.11 2022 в 09:22

На украинските деца, които искат да давят, ли е ясно?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика