Оръжията на членка на НАТО не могат да бъдат използвани срещу друга членка, заяви гръцкият външен министър

OFFNews 06 януари 2024 в 21:08 4311 2

Йоргос Герапетритис и Антъни Блинкън

Снимка АП/БТА

Йоргос Герапетритис (л) посреща Антъни Блинкън на о-в Крит. 6 януари 2024 г.

Въоръжението, предадено от САЩ на една страна от НАТО, не може да бъде използвано срещу друга страна от Алианса, заяви гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис в интервю от днес за гръцката телевизия Скай, цитиран от БТА.

В контекста на предстоящата среща между американския държавен секретар Антъни Блинкън и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис днес външният министър коментира обсъжданията за продажба на изтребители Ф-16 на Турция и Ф-35 на Гърция.

Герапетритис отбеляза, че страната му държи в рамките на НАТО да се спазват законите на международното право.

„Ние [в Гърция] разбираме, че не определяме как американската дипломация предоставя своята помощ за отбрана на други държави, но това, което изискваме, е в рамките на отбранителния съюз, в рамките на НАТО, да се спазва принципът на интегритет. Никакво въоръжение не трябва да се използва в ущърб на съюзническа държава“, заяви министърът.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън разговаря днес с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и с турския външен министър Хакан Фидан в Истанбул.

Турският президент по-рано е отбелязвал, че въпросът за одобряването на молбата на Швеция да се присъедини към НАТО и за решението на Конгреса на САЩ да продаде изтребители Ф-16 на Анкара са свързани.

Анкара иска да се сдобие с 40 изтребителя Ф-16 и 80 комплекта за модернизация на стойност около 6 млрд. долара. Доставките на американско въоръжение за Турция обаче станаха обект на спорове в САЩ, след като Анкара купи руските зенитно-ракетни системи С-400, заради което бе отстранена от програмата за изтребителите от пето поколение Ф-35. Както заяви по-рано държавният секретар на САЩ, някои членове на Конгреса призовават доставките на Ф-16 да бъдат обвързани със стъпките, които трябва да предприеме Анкара за ратификацията на молбата на Швеция за членство в НАТО.

На свой ред Гърция изразява загриженост относно възможността за укрепване на турските военновъздушни сили с нови попълнения, но заявява, че това няма връзка с намерението на Атина да закупи американски изтребители Ф-35.

„Ние не търсим война, ние сме толерантни, не сме враждебни“, заяви днес гръцкият външен министър, говорейки за гръцко-турските отношения, като отбеляза също, че „Гърция може да е сравнително малка страна, но разполага с голям дипломатически капитал, който е завоювала с принципна политика“.

Във връзка с кризисната ситуация в региона на Близкия изток Герапетритис посочи, че „голямата загриженост на Гърция е, че може да се задвижи верижната реакция на доминото, която да засегне и други територии, особено Северен Израел и Ливан“. Външният министър заяви, че през следващите две седмици възнамерява да посети Египет, Йордания, Саудитска Арабия и да се срещне с колегите си в Израел и палестинската територия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

2

демотиватор

07.01 2024 в 08:20

Покрай новините от войната в Украйна научих, че съвременните производители на бойни самолети и на зенитни оръжия
залагат в тях опознавателен протокол "свой / чужд", с което се избягва напр. възможността за "сваляне" на свой самолет от своя зенитка.
Което има и други презполагаеми следствия, напр. ако Турция би воювала със САЩ (или, може би, с друга натовска държава), тя не би могла с нейна американска зенитка да свали самолет на САЩ (или на Гърция).
Вероятно това е една от причините да купи С-400 от орките....

-685

1

Козин Човков

07.01 2024 в 01:12

А членовозът на един член може ли да се използва като членовоз на друг член? Членовоз (рус.) - кола, която вози член на ЦК или политбюро.
 
X

Да помогнем на украинските деца!