Папата сравни войната на Путин с ''ужасния геноцид'' на Сталин над Украйна: гладомора

OFFNews 23 ноември 2022 в 13:22 2361 7

Людмила Панасюк (вдясно) показва снимки на сина си Юки и на други войници от 34-и батальон на 57-а бригада на украинската армия, които изчезнали по пътя за Луганск в Украйна. Двете с майка ѝ Мария Лузакова (до нея) присъстват на седмичната обща аудиенция

Снимка БТА/АП

Людмила Панасюк (вдясно) показва снимки на сина си Юки и на други войници от 34-и батальон на 57-а бригада на украинската армия, които изчезнали по пътя за Луганск в Украйна. Двете с майка ѝ Мария Лузакова (до нея) присъстват на седмичната обща аудиенция на папа Франциск на площад "Свети Петър" във Ватикана, сряда, 23 ноември 2022 г.

Папа Франциск сравни войната на Путин с "ужасния геноцид", извършен от предшественика му Сталин срещу Украйна: гладомора.

В началото на 30-те години на миналия век тогавашният съветски диктатор Йосиф Сталин провежда политика на колективизация на земеделската собственост. Доброволното и насилственото конфискуване на зърно, картофи, цвекло и всяка друга храна от Съветска Украйна довежда до масов глад, причинил смъртта на няколко милиона души.

Днес папата заяви, че днес украинците страдат от "мъченичеството на агресията" и сравни войната на Русия в Украйна с "ужасния геноцид" от 30-те години на миналия век, имайки предвид причинения от Сталин масов глад. Говорейки пред хиляди хора на пл. "Свети Петър", папата спомена гладомора, при който са загинали милиони украинци.

"Тази събота се отбелязва годишнината от ужасния геноцид на глодомора, изтреблението чрез глад през 1932-33 г., което е изкуствено предизвикано от Сталин. Нека се помолим за жертвите на този геноцид и нека се помолим за толкова много украинци - деца, жени, възрастни хора - които днес страдат от мъченичеството на агресията", каза той.

В продължение на стотици години украинският език и всяка проява на украинска култура и независима идентичност са били потискани, първо по време на Руската империя на царете, а по-късно и от Съветския съюз.

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, Франциск споменава Украйна в почти всичките си публични изяви и няколко пъти предупреждава, че кризата рискува да предизвика използването на ядрени оръжия с неконтролируеми глобални последици.

Миналия месец папата за първи път директно помоли руския президент Владимир Путин да спре "спиралата на насилието и смъртта" в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

6

редовно четящ

23.11 2022 в 17:45

Евроазиатецът заработва ударно за празниците! Може пък да празнува в масква или питер! Не вярвам да ходи в омразната Западна Европа или пък в Турция! Чак такова падение за един рублофил! Ще запали москвича, ще вземе руzкия си телефон и ще отпраши към руzкия рай!

2073

3

Johnny B Goode

23.11 2022 в 14:16

Еврото, ти днес си много активен и си успял под всяка статия да се изс@реш.
Бонуси от Митрофанова ли има в сряда или просто си объркал хапчетата за кръвното с амфетки?

-529

2

6екеr4о

23.11 2022 в 14:15

В чест на историческата истина т. нар. Голодомор, този безкраен кошмар, не е бил насочен само срещу украинците, целта е била изтребване на селячеството,за да не може, като независима в някаква степен прослойка, обществена, да опонира на СъвеЦката власт. Чисто статистически измрелите руснаци от тази изродщина са малко повече от погубените украинци. Това не омаловажава червения кървав терор от ония години, а чест прави на Папата, че публично и непрестанно артикулира такава християнска позиция!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика