Първи стрелби и HIMARS академия в Полша, Варшава създава Първа ракетна бригада

Красимир Крумов 28 юли 2023 в 09:12 2662 3

Снимка Twiter / Jarosław Wolski

Създаването на HIMARS академия в обучителния артилерийско-оръжеен център в Торун и на 1-ва ракетна бригада, която ще бъде дислоцирана в Торун и Ожиш обяви министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак.

Изявлението на Блашчак идва в момент, в който Москва и Минск се опитват да шантажират Варшава с възможни диверсии на ЧВК „Вагнер“ от територията на Беларус и беше направено по време на първите стрелби с HIMARS на Войско полске, полската армия, осъществени от полски разчети на системите за реактивен залпов огън.

Високомобилните реактивни артилерийски системи за залпов огън HIMARS се превърнаха в изключително популярно оръжие в съвременния свят покрай войната в Украйна. Киев използва системите за високоточни атаки по обекти на руския агресор от стратегическо значение.

Още преди войната полската армия поръча в САЩ 20 пускови установки, а след руското нахлуване в Украйна още 200 плюс корейската K239 Chunmoo. Това са част от последните покупки на Министерството на националната отбрана на Полша, с които Варшава цели да повиши сигурността на страната. Разчетите на военните стратези в полското МНО са, че с такъв огромен брой от тези, както се оказва, ефикасни системи, полската армия ще е в състояние да унищожи голяма част от бойните машини и съоръжения на всеки противник, ако той реши да атакува Полша.

Това е причината Варшава да започне изграждането на „HIMARS академия“ – при положение, че Полша ще разполага с най-големия брой системи в от този тип в Европа, като се добави и корейската K239 Chunmoo, страната прави планове да обучава войници не само от Полша и Украйна, но и от всички европейски държави и други части на света.

Системите M142 HIMARS, и това вече го знае всяко дете, са едно от най-мощните оръжия земя-земя с близък обсег за унищожаване на различни бойни превозни средства или складове за боеприпаси на американската компания Lockheed Martin. Разработени са в края на 90-те години за нуждите на американската армия.

Мобилната пускова установка е дълга 7 метра, широка 2,4 метра и висока 3,2 метра. Достига скорост от 95 км/ч и има пробег от 480 километра. Расчетът се състои от 3 войници, а именно водач, оператор и командир. Кабината, в която са настанени, е изцяло затворена и бронирана, осигурява защита срещу огън от стрелково оръжие и осколки от артилерийски снаряди.

Любопитен детайл на фона на руско-беларуските заплахи за диверсии срещу Варшава е отговорът на Полша със създаването на Първа ракетна бригада. Самото име на бойната единица е отправка към Първа бригада на легионите на маршал Юзеф Пилсудски, създадена в началото на I световна война на 6 август 1914 година и намираща се в разпореждането на Централните сили до самото си разпускане през юли 1917. По време на офанзивата на Централните сили в състава на Втори корпус на австро-унгарската армия Първа бригада преследва Руската армия при Рашна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

28.07 2023 в 14:51

Украинците с 16 броя HIMARS спряха настъплението на блядовете, а Полша си е поръчала 200!

Нещо като разликата между воените бюджети на САЩ и на педеРацията, по различни оценки разликата е около 13 пъти!!!

135

2

Far Rider

28.07 2023 в 13:16

Полша и Украйна имат най-голямата европейска рамия и ще са с най-модерно оръжие. Баба Меркел в ролята си на агент на ЩАЗИ и КГБ намали до минимум армията на Германия и я остави в тежко състояние. Дори официалните й извинения не постигнаха успех. Сега е една от най-мразените жени - политици в Германия! При нас нещата са трагични и такива ще си останат. Ще летим с МИГ и Су, ще стреляме с БМ-21, Ще се возим на БМП 1. Благодарим дрюгарю генерал!

-529

1

6екеr4о

28.07 2023 в 10:05

Путлер щял да демилитаризира УкраИна, пълна идиотия!

Целият свят никога не е бил повече милитаризиран...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки