Пингвин измина 3000 км от Антарктида, озова се объркан и изтощен в Нова Зеландия (видео)

OFFNews 12 ноември 2021 в 14:12 3907 0

Снимка Harry Singh

Пингвин се озова на бреговете на Нова Зеландия, на най-малко 3 000 километра от естественото си обитание в Антарктида.

Птицата е от вида Пингвин на Адели. Намерили я местните жители Хари Синг и съпругата му една вечер, докато се разхождали на плаж край селище южно от Крайстчърч след изморителен работен ден.

"Помислих, че е плюшена играчка, но внезапно пингвинът размърда главата си и осъзнах, че е истински", казва той пред Би Би Си. Двамата кръстили пингвина Пингу.

Видео вижте тук.

Объркването му не е изненадващо. Това е едва третият регистриран случай, при който Пингвин на Адели се озовава край новозеландските брегове, в периода 1962-1993 г.

Пингвинът им изглеждал объркан и изгубен. "Не мръдна един час... и (изглеждаше) изтощен" - допълва мъжът. Той повикал спасителен екип по телефона, тъй като се притеснил, че пингвинът не иска да влезе във водата, а на сушата е потенциална плячка за хищници. "Не искахме животът му да приключи в стомаха на диво куче или котка." Свързал се със специалиста Томас Стрейк, който с изумление установил, че става въпрос за Пингвин на Адели - вид, който живее на Антарктическия континент.

Тестове установили, че Пингу е с тегло малко под нормалното и е дехидратиран. Оттогава му дават течности и храна през сонда. След като укрепне, пингвинът ще бъде пуснат на свобода на безопасен бряг, където няма хищници.

Появата на Адели остава рядко явление в Нова Зеландия, но ако повече от видовете стигнат до бреговете й в бъдеще, това би бил тревожен сигнал, казват експерти. Това означава, че нещо се е променило сериозно в океана, нещо, което трябва да разберем, казва професорът по зоология Филип Седън пред The Guardian.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews