Почина истинският италианец Тото Кутуньо

OFFNews 22 август 2023 в 19:39 20050 5

Снимка Getty Images

Тото Кутуньо

Почина Тото Кутуньо, символът на Италия по целия свят с изпълнението на неговия хит от 1983 година, съобщи агенция АНСА. Певецът е починал днес около 16 часа в болницата Сан Рафаеле в Милано на 80-годишна възраст и след продължително боледуване. Пред АНСА неговият мениджър Данило Манкузо обясни, че след дългото боледуване през последните месеци състоянието на любимия на поколения италианци и меломани по света се е влошило.

"Един артист, който наистина представляваше Италия", каза за него днес текстописецът Анджело Брандуарди. Премиерът на Италия Джорджия Мелони повтори припева на най-големия му хит, като го нарече "истински италианец".

"22 август. Тото Кутуньо, един истински италианец, си отиде. Автор и преводач на великата италианска традиция, написал една от най-известните италиански песни в света L’Italiano. Познаваме се от цяла вечност. Чао, Тото, музиката ти отива в рая" написа във фейсбук Джани Моранди.

Тото Кутуньо е един от най-популярните италиански изпълнители в световен мащаб, победител в конкурса за песен на Евровизия през 1990 г. с песента си „Insieme: 1992“.

Той беше и един от най-успешните италиански автори на песни на всички времена, писал за изпълнители като Далида, Адриано Челентано и Доменико Модуньо. Кутуньо е считан за истински посланик на италианската музика по света, особено в страни като Румъния, Испания, Турция, Германия и Русия. Неговата песен „L'Italiano“, издадена през 1983 г., е преведена на много езици и се смята за символ на италианската култура и идентичност.

Тото Кутуньо участва петнадесет пъти в музикалния фестивал в Санремо, но печели само веднъж, през 1980 г., с песента „Solo noi“. Шест пъти е втори с песни като „Serenata“, „Figli“, „Emozioni“ и „Le mamme“. Често е наричан „вечният втори“ на Санремо, живо въплъщение на поговорката „винаги шаферка, никога булка“, но той винаги приемаше закачките с ирония и грация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

5

6екеr4о

23.08 2023 в 14:25

Нямам причини да не вярвам на уважаемия Far Rider, много жалко...

Той и Солженицин, въпреки всичко преживяно, се л
беше чалнал на стари години и славословеше Путлер.

Из „Архипелаг ГУЛАГ“ на Александър Солженицин:

„Защо тъй много ни дразни украинският национализъм, желанието на нашите братя да говорят и отглеждат децата си, и да си пишат на собствена мова? Дори Михаил Булгаков (в „Бялата гвардия“) се подава на това фалшиво чувство. След като не съумяваме да се слеем докрай, след като се различаваме вече по нещо (достатъчно е, че те, по-малобройните, го чувстват така) – много жалко! Но щом е така, щом е пропиляно времето, и най-вече през 30-те и 40-те години, при това изострено не толкова при царя, колкото при комунистите! – защо толкова ни дразни тяхното желание да се отделят?"...

135

4

Far Rider

23.08 2023 в 13:02

Един голяяям приятел на Путин ни напусна. Нещо много взеха да умират пуновистките приятели! Преди малко Силвио, сега Кратуньо!

-529

3

6екеr4о

23.08 2023 в 10:22

Царство му Небесно на Маестрото, да е светъл пътят Му!

Песента L’Italiano започва и завършва с един и същи мотив, най-добрият ми приятел, покойник отдавна, Бог да го прости, беше записал тази песен с лека корекция безброй пъти на една 90-минутна касетка TDK, слушали сме я денонощно в началото на 80-те...

4638

2

Того

23.08 2023 в 05:53

Бог да го прости, велик творец!

1236

1

БотоксПутю

22.08 2023 в 22:28

Мир на праха му.
Започва кариерата си като певец късно, но като автор далече по-рано.
Един от великите на 20-ти век италиански певци - Адриано Челентано, Джани Муранди, Николо Ди Бари, Марио Тесуто, Лучио Батисти, Мина, Джилиола Чинкуети, Милва , Рита Павоне ....
 
X

Да помогнем на украинските деца!