Под въпрос ли е бъдещето на Полша в ЕС: стотици хиляди на опозиционен митинг две седмици преди изборите

OFFNews 01 октомври 2023 в 20:06 8853 4

Протестът във Варшава

Снимка БТА/АП

Протестът във Варшава

Стотици хиляди хора проведоха опозиционен митинг във Варшава днес, две недели преди изборите, които според либералната Гражданска платформа (PO) могат да решат бъдещето на Полша в Европейския съюз и нейния демократичен авторитет, предаде Ройтерс.

Проучванията на общественото мнение сочат, че националистическото правителство на "Право и справедливост" може да спечели вота, но може да се бори за формиране на мнозинство на фона на недоволството на някои хора от нарастващите разходи за живот и опасенията за отслабване на демократичния контрол и равновесие.

Варшавските власти съобщиха, че около един милион души са присъствали на най-големия митинг в столицата. Обществената телевизия TVP, която според независими медийни наблюдатели се е превърнала в говорител на правителството при управлението на PiS, цитира полицията, според която са се включили около 100 000 души. Онлайн новинарският канал onet.pl съобщи, че по негови изчисления на митинга са присъствали около 600 000-800 000 души.

Някои от тях носеха плакати с надписи "PiSexit" или "Котката може да остане". „Котката“ е домашният любимец на лидера на „Право и справедливост“ Ярослав Качински.

Опозицията се надява шествието да стимулира избирателите да участват в изборите, което ще ѝ даде шанс да излезе напред.

"Предстои голяма промяна. Това е знак за възраждането на Полша", заяви лидерът на „Гражданска платформа“ Доналд Туск пред множеството на централния варшавски площад. Много хора развяваха знамена на Полша и ЕС.

Туск, бивш председател на Европейския съвет, заяви, че „Право и справедливост“ може да се стреми да изведе Полша от ЕС, което партията отрича, и определи изборите като решаващи за правата на малцинствата и жените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

4

6екеr4о

02.10 2023 в 14:40

По скромното ми мнение днес ЕС е по-единен и сплотен повече от всякога!

Помните ли го онзи умник, който беше обявил, че НАТО е в мозъчна смърт!?

А и поляците не са толкова тъпи, тяхната патриотично-шляхтична самозаблуда, струва ми се, не е безпределна???

1236

3

БотоксПутю

02.10 2023 в 00:04

Абе какво стана с онзи симпатяга, предишният "началник" на ЕС с двете азлични обувки - Жан Клод Юнкер, преди акушерката със седемте деца? Беше политик с чувство за хумор и политически компромиси в интерес на ЕС, а и не само.

-295

2

Vitorio

01.10 2023 в 23:00

ЕССР, стана прекалено централизиран и планов, а не е да нямаме опит с това от миналият 20век.. Направо все едно Маркс го е планирал(без ленин), проблема е че старият Карл не си е представял, че блондинка акушерка сама ще планира петилетките, според това как тя си мечтае за новото нормално на 21 век, при това за 500 милиона души от най различни култури и етноси!
Има и по сложно обяснение ама то е конспиративно...

924

1

Diogen

01.10 2023 в 21:17

Ако ЕС се разпадне, вината за това ще е до голяма степен на самия ЕС. Евросъюзът не е държава, а общност от независми държави. Ако Брюксел не спре да налага централизираната си политика без да се съобразява с националните специфики, съюзът ще отиде по дяволите. Иначе казано - Германия и Франция са най-големите, но това не означава, че са по-важни например от Полша и България. Защото Полша е най-важното звено на източната граница на ЕС, а България държи връзката с Азия чрез Турция.

 
X

Да помогнем на украинските деца!