Полша привика руския шарже д'афер заради нарушеното ѝ въздушно пространство (обновена)

OFFNews 30 декември 2023 в 08:13 4923 2

ракета

Снимка БТА/АП

Самолет на руските военновъздушни сили изстрелва ракети по време на мисия над Украйна

Полша извика руския шарже д'афер и поиска обяснение за нарушаването на въздушното пространство на Полша от ракета, като настоя също за незабавно прекратяване на подобни действия, съобщи в изявление снощи полското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

По данни на генералния щаб на полските въоръжени сили руска ракета е навлязла във въздушното пространство на натовската страна вчера сутринта. Украинските власти съобщиха за масирани атаки срещу различни градове в Украйна през предходната нощ.

"В 7:12 ч. местно време откъм границата с Украйна бе установено нарушение на полското въздушно пространство от обект, който напусна територията на Полша след по-малко от три минути", съобщи генералният щаб в социалната мрежа "Екс".

"Идентифицираме го като руска управляема ракета. През цялото време траекторията на ракетата беше следена от радарни системи, както полски, така и съюзнически. Системите за противовъздушна отбрана бяха в готовност", допълни той.

Информационна агенция РИА Новости цитира руския шарже д'афер във Варшава Андрей Ордаш, според когото Полша не е предоставила доказателства за нарушаване на границата.

"Беше ми връчена нота, в която се съдържаше необосновано твърдение, че сутринта на 29 декември въздушен обект, определен от полските специалисти като руска управляема ракета, бил нарушил полското въздушно пространство. Не бяха представени никакви доказателства. Искането ми за документално доказателство за това, което се съдържаше в нотата беше отхвърлено", е казал Ордаш според РИА.

По-рано вчера сутринта два полски и два американски изтребителя Ф-16, както и съюзнически самолет цистерна, са били вдигнати по тревога от бази в Полша заради активност на руски самолет за дълги разстояние, написа в "Екс" Оперативното командване на полските въоръжени сили.

Полша ще реагира своевременно, ако подобен инцидент се повтори, заяви заместник-външният министър Владислав Бартошевски, цитиран от агенция ПАП.

"Казах ясно на руския шарже д'афер, че повторни подобни опити ще се сблъскат с по-остра реакция от страна на Полша, защото това е проверка за нашата ефективност и нашия подход към отбраната", отбеляза той и допълни: "Ако (ракетата) бе навлязла малко по-дълбоко на полската територия, тя щеше да бъде свалена".

В съботния ден Полша поднови, а следобед прекрати наземното търсене, след като не откри части от предполагаема руска ракета, която според Варшава е нарушила въздушното пространство на страната в петък сутринта, съобщиха от полската армия, предаде Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

30.12 2023 в 15:37

След като НАТО демострира отново слабост при вземане на решенията за защита руския посланик в ООН открито заплаши, че лошото което ще причинят тепърва започва.

2099

1

Mateevk

30.12 2023 в 08:32

Няма такива лъжци като руснаците! А Полша трябваше да свали ракетата, защото какво значи малко по-навътре в полска територия? Над Варшава ли? Но явно се цели избягване на ескалация, което е нож с две остриета. Може да се тълкува и като слабост, а това пред хищник като Путин е пагубно за жертвата.
 
X

Да помогнем на украинските деца!