Полша също мисли, че може да се изпратят западни войски в Украйна

Външният министър Радослав Шикорски реагира положително да думите на Макрон за възможно разполагане на западни войски в Украйна

OFFNews 09 март 2024 в 13:37 3349 1

Снимка Getty Images

Полският външен министър Радослав Шикорски реагира положително на неотдавнашните коментари на френския президент Еманюел Макрон за възможното разполагане на западни войски в Украйна, предаде ДПА.

"Присъствието на сили на НАТО в Украйна не е немислимо", написа снощи Шикорски в социалната мрежа "X" повече от седмица след като френският президент предизвика объркване с изявлението си по този въпрос на среща на европейски лидери.

"Оценявам инициативата на френския президент Еманюел Макрон, защото тя цели да стресне Путин, а не ние да се страхуваме от него", добави министърът.

Полша е верен съюзник на Украйна от самото начало на пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г.

Позицията на Шикорски обаче контрастира с тази на полския премиер Доналд Туск, който по време на визита в Прага миналата седмица даде да се разбере, че Полша няма намерение да изпраща войски в Украйна.

Туск каза, че фокусът трябва да бъде върху оказването на максимална подкрепа на Украйна в борбата ѝ срещу руската инвазия.

Полският президент Анджей Дуда и премиерът Туск ще пътуват до Вашингтон за среща с американския президент Джо Байдън в Белия дом следващия вторник. Поляците се надяват те да подтикнат САЩ да направят повече за подпомагане на Украйна, посочва Асошиейтед прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!