Полският президент помилва двама бивши министри в затвора

OFFNews 23 януари 2024 в 21:52 1133 0

Анджей Дуда

Снимка Getty Images

Анджей Дуда

Полският президент Анджей Дуда помилва двама бивши министри и призова за незабавното им освобождаване от затвора в съответствие с исканията на основната опозиционна партия "Право и справедливост", която загуби властта миналия месец, предаде Ройтерс.

Бившият министър на вътрешните работи Мариуш Камински и неговият заместник Мачей Воншик бяха вкарани в затвора този месец, след като бяха осъдени за злоупотреба с власт, докато са заемали съответните постове.

Двамата обявиха гладна стачка, твърдейки, че са "политически затворници", а вкарването им в затвора предизвика мащабни протести на десетки хиляди привърженици на опозиционната партия. 

Дуда помилва двамата политици, но Върховният съд на Полша прецени, че действието му няма валидност, като заяви, че президентското помилване не може да бъде произнесено преди да бъде издадено окончателно решение по делото.

В рамките на няколко дни след вкарването им в затвора Дуда обяви, че е започнал процедура по помилването им за втори път.

"За мен те винаги са били помилвани, но като се имат предвид социалните вълнения, реших да инициирам нова процедура за помилване", заяви Дуда.

Той се обърна към министъра на правосъдието с молба за незабавно освобождаване на двамата мъже от затвора.

По-рано днес министърът на правосъдието Адам Боднар, който е и главен прокурор, заяви, че бившите министри не трябва да бъдат помилвани, но неговото мнение не е обвързващо за президента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!