Полските фермери отново протестират в цялата страна

OFFNews 20 март 2024 в 13:42 489 0

Снимка GettyImages

Полски фермери протестират. Те планират повече от 500 блокади на пътища в сряда, за да изразят недоволството си срещу вноса на евтини храни от Украйна и политиката на Европейския съюз в областта на климата, предаде Ройтерс.

Кадри от частната телевизия TVN24 показаха фермери, носещи полски знамена и блокиращи път в южния град Катовице, докато подават ябълки на минувачите.

"Искаме да покажем на хората, че нашите продукти са наистина здравословни, добри. Защо ги няма в нашите магазини", попита един от протестиращите пред канала.

Полската полиция каза, че знае за повече от 580 протеста, планирани за сряда, с приблизително участие на 70 000 души.

Министърът на земеделието Чеслав Сикерски каза пред частното радио RMF FM, че е водил разговори с фермерите до късно във вторник и че макар те да не са довели до конкретни решения, преговорите ще продължат.

"Разговаряме. Диалогът е в интензивна фаза", заяви той.

Фермерите в Полша и в целия ЕС призовават за промени в ограниченията, наложени им от плана на блока за Зелена сделка за справяне с изменението на климата. Те също така искат повторното налагане на митата върху вноса на селскостопански продукти от съседна Украйна, които бяха отменени след нахлуването на Русия.

Протестиращите казват, че украинските фермери наводняват пазарите на ЕС с евтин внос, което ги прави неспособни да се конкурират.

В сряда Европейският съюз постигна временно споразумение да предостави на украинските производители на храни безмитен достъп до европейските пазари до юни 2025 г., макар и с нови ограничения върху вноса на зърнени храни.

Миналия петък Европейската комисия предложи отстъпки на фермерите, тъй като предложи облекчаване на поредица от правила за оставяне на земя без угар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!