Полското МВнР привика украинския посланик заради речта на Зеленски пред ООН

OFFNews 20 септември 2023 в 19:01 13594 0

Зеленски

Снимка БГНЕС

Володимир Зеленски

Полското министерство на външните работи извика посланика на Украйна във Варшава заради речта на украинския президент Володимир Зеленски пред Общото събрание на ООН, съобщи полската агенция ПАП, цитирана от БТА.

Вчера Зеленски каза от трибуната на световната организация, че Киев "работи усилено за запазване на сухопътните маршрути за износ на зърно" и че "политическият театър" около вноса на зърно само помага на Москва.

В понеделник Украйна представи план за действие на срещата на координационната платформа, създадена под егидата на Европейската комисия, за да се разреши проблемът с вноса на украинско зърно в пет източноевропейски страни от ЕС, предаде агенция Укринформ.

Планът има за цел да се установи по-строг контрол върху износа от Украйна и да се избегне по-нататъшна дестабилизация на селскостопанските пазари в тези страни, каза на брифинг в Брюксел говорителят на ЕК Мириам Гарсия Ферер.

През май 2023 г. ЕК временно забрани вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна в пет държави - България, Унгария, Полша, Словакия и Румъния по тяхно настояване. На 5 юни забраната бе удължена до 15 септември 2023 г.

На 15 септември Еврокомисията не удължи временните ограничения на ЕС върху вноса на зърно от Украйна за тези пет държави. Вследствие на това Полша, Унгария и Словакия обявиха решението си да продължат да блокират вноса на украински селскостопански продукти и спряха да участват в координационната платформа, създадена под егидата на ЕК за решаване на въпроса със зърното, отбелязва Укринформ.

Какво се случи в България вижте тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика