Порошенко със законопроект за връщане на Донбас, обвини директно Русия в окупация

OFFNews 04 октомври 2017 в 17:58 4523 0

Снимка РИА Новости

Украинският президент Петро Порошенко внесе законопроект за връщане на Донбас и обвини директно Русия в окупация на региона. 

"Временната окупация на Русия на територията на Донбас е нелегитимна и не ѝ дава никакви териториални права", се казва в законопроекта за обезпечаване на суверенитета на Украйна над временно окупираните Донецка и Луганска области.

В законопроекта Русия е наречена държава агресор, а действията на Киев в Донбас вече не са наричани антитерористична организация, както украинските власти я наричаха досега. 

"Цел на държавната политика по обезпечаването на държавния суверенитет на Украйна над временно окупираните територии в Донецка и Луганска области е: освобождение на тези територии и възстановяване на конституционния ред в тях, защита на правата, свободите и законните интереси на гражданите на Украйна, пострадали в резултат на руската агресия, укрепване на независимостта, държавността, обезпечение на единството и териториалната цялост на украинската държава", пише в законопроекта, цитиран от украински медии. 

В законопроекта се допълва, че Украйна не носи отговорност за действията на Русия като агресор и нейните въоръжени сили, други военни формирования и окупационната администрация в Донбас. 

Освен това се дават правомощия на президента да използва военна сила за "отпор на руската въоръжена агресия в Донецка и Луганска области".

Законопроектът ще бъде разгледан в спешен порядък. На 18 октомври изтича и тригодишният срок на действие на закона за особения статут на Донбас, който беше приет в рамките на изпълнението на Минското споразумение.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика