Посрещането на Нова година в Австралия се превърна в тържество за легализирането на еднополовите бракове (видео)

OFFNews 31 декември 2017 в 17:39 5185 0

С водопад от фойерверки с цветовете на дъгата, отбелязващ легализирането на еднополовите бракове, Австралия отбеляза настъпването на новата 2018 година. Дъгата бе показана в края на пиротехническото шоу, което бе наблюдавано от 1.6 милиона души на пристанището в Сидни, предадоха ДПА и БТА.

Каскадата от фойерверки с цветовете на дъгата, падаща като водопад от моста "Харбър Бридж", бе кулминацията на 12-минутното шоу, което според организаторите е най-голямото правено досега в Сидни. 8 тона фойерверки за 7 милиона австралийски долара (5,5 милиона щатски долара) са изстреляни около пристанището.

Кметът на Сидни Клоувър Мур каза, че водопадът от фойерверките с цветовете на дъгата бележи вота през декември, с който бяха легализирани еднополовите бракове, както и 40-ия гей и лесбийски Марди гра, планиран за март, чийто водещ вероятно ще бъде Шер.

Австралийската кинозвезда Хю Джакман е помогнал за оформянето на 20-секунден златен сегмент от шоуто на фона на музиката на починалия аборигенски певец Др Джи Юнупингу.

Хиляди хора, мнозина пристигнали от чужбина, се редяха от ранни зори, за да заемат най-добрите места за наблюдение на зарята. Мерките за сигурност бяха засилени, като улиците към пристанището бяха блокирани, за да се предотврати врязване на превозни средства в множеството.

Няма данни за подготвяни терористични нападения, въпреки страховете, които се породиха, когато хиляди хора трябваше да бъдат евакуирани от плаж северно от Сидни заради пожар на лодка, натоварена с фойерверки.

Австралия не посрещна първа Новата година. Преди Сидни новозеландците са насладиха на петминутна заря от прочутата кула Скай Тауър в Окланд, като най-високият фойерверк се очакваше да достигне 280 метра в небето.

Първите празненства обаче започнаха в тихоокеанските островни държави Самоа, Тонга и Кирибати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша