Пригожин хвали неочаквано украинските защитници на Соледар, Русия прехвърля мобилизирани от Бахмут

OFFNews 10 януари 2023 в 17:54 9358 9

Снимка Twitter / Картина маслом

В Соледар бойните огнища са много, според радио "Свобода" руснаците контролират вече по-голямата част от града.

Основателят на руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер", руският бизнесмен Евгений Пригожин, отрече твърденията на руската пропаганда, че украински военнослужещи уж дезертират от позиции край Соледар в Донецка област. Коментарът на Пригожин беше публикуван на 10 януари в Telegram от неговата пресслужба.

„Днес в други канали на Telegram се появи информация, че офицери от СБУ са били прехвърлени в група край Бахмут, чиято задача е да спре дезертьорството в редиците на Въоръжените сили. Нека бъдем честни един с друг. Това е не е така. Украинската армия е смела, воюва за Бахмут и Соледар", каза Пригожин. Той призна, че в западните покрайнини на Соледар се водят "най-кървавите боеве". „Въоръжените сили на Украйна защитават с чест територията на Соледар. Затова информацията за тяхното масово дезертиране не отговаря на истината“, допълни Пригожин.

„Въоръжените сили на Украйна правят всичко възможно, за да изтощят врага при Соледар и максимално да редуцират неговата численост така, че дори малките тактически успехи (постигнати с изключителни усилия и тежки загуби) да доведат до Пирова победа“. Това пък заяви говорителят на Източната група войски на ВСУ Серхий Череватий.

От 4-5 дни в района на Соледар се водят ожесточени боеве, градът е напълно унищожен. Основната цел на руските сили в този район е овладяването на разположения на 10 километра южно от Соледар Бахмут.

Според настроенията на руските потребители в социалните мрежи, цивилните руснаци искат кръв – искат обкръжаване на частите на ВСУ и много украински жертви като отмъщение за новогодишната акция на украинците срещу базата на мобилизираните в Макеевка. Затова, съдейки по актуализациите на картите на военния театър от блогърите „Вагнер“ се опитва да постигне обкръжение на Соледар. „Досега Русия нищо не е успявала да обкръжи и повечето украинци са успявали да се измъкнат. Ако не покажат трупове на „укри“ (пренебрежително за украинци, б. р.) около Бахмут и Солеар, и тук ще е така“, пише DonutReport в Туитър.

Каналът „Картина маслом“ съобщава за това, че руснаците изтеглят мобилизирани от бойното поле в Бахмут и ги препращат към Соледар. „Не бих казал, че изтеглят всичко от Бахмут, но голямата маса я преместиха край Соледар. Пед.лите много искат да замажат ПТУ-то (украинската атака срещу мобилизираните в професионалното училище в Макеевка, б. р.) с някаква победа".

Според съобщения на военните блогъри руските войски са много близо до овладяването на Соледар, където и към 17.00 часа българско време във вторник продължават интензивни улични боеве. Руската армия превръща града, както и съседния Бахмут, в развалини, използвайки всички видове оръжия и „тактиката на изгорената земя“. Радио Свобода обаче цитира Британското министерство на отбраната, което с позоваване на източници от бойното поле твърди, че руснаците конролират вече почти цялата територия на Соледар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

9

Merc

11.01 2023 в 12:05

Пригожин се хвали като индобългарин с бял з*дник.
Да не стане като оня виц с компютрите и компотите ....

606

8

order

11.01 2023 в 06:35

"Музикантите" ЧВК "Вагнер" превзеха Соледар. Евгений Пригожин говори за спецоперацията.

Соледар превзет. Руската армия, представена от бойците на частната военна компания Вагнер, изтласка украинските войски от града. Заети са позиции и в източните покрайнини на града, където дълго време не могат да пробият. В центъра на Соледар прочистването продължава: тук са останали разпръснати групи от украинския гарнизон.

"Подразделенията на ЧВК "Вагнер" са овладели цялата територия на Соледар. В центъра на града се е образувал котел, в който се водят градски битки. Броят на пленниците ще бъде обявен утре.

-795

7

Дедо МразИ

11.01 2023 в 02:54

Соледар вече падна, скоро и Бахмут

318

6

Valioka

11.01 2023 в 00:45

А, вежда, не се кахъри - некои хора и двеста пъти да прочетат коментар, пак нема да го разберат... Ти не си виновен за това, баце - просто толкова си можеш. И с белина и без белина, все тая...

318

3

Valioka

10.01 2023 в 21:37

Нещо не ми се връзва - как така хвали, като всъщност "освобождава"... Все едно казва - "нацистите са смели и самоотвержени воини, те защитават храбро Соледар и Бахмут"... Така ли?... Чакай малко, от кого могат да защитават (и защо да защитават и кога се защитават хората) храбро и самоотвержено... Ами да, от агресори, когато са нападнати... Да, драги ми тролове малоумни - от агресори, от завоеватели, от хищници, от орки, от изроди. Толкова за защитата, за смелостта и за саможертвата. Нещастни дребни душици, изродени путлерофашисти сте вие, гномове безподобни...

934

2

демократ2022

10.01 2023 в 20:55

Готви се да се предаде в плен Пригожин - явно вижда на къде духа вятъра.

1236

1

БотоксПутю

10.01 2023 в 20:12

Хвали украинците, за да има повод да хвали неговия си башибозук.
 
X

Да помогнем на украинските деца!