Прокремълски популисти в Македония надраскаха кея на Вардар с обиди към българите

Юлиуш Висожински 18 април 2024 в 21:42 4050 4

Надписът на кея на Вардар

Снимка Левица - Црвена Младина

Надписът на кея на Вардар

На една от стените на кея на Вардар в центъра на Скопие се появи огромен червен надпис "Българите в конституцията е предателство".

В момента в Северна Македония тече предизборна кампания за парламентарния и президентския вот, а популистката прокремълска партия "Левица" разпространи в социалните мрежи серия от снимки с надписа на кея и прессъобщение със заглавие "Българите в конституцията е предателство, на този ден започва българската фашистка окупация на Македония".

"На 18 април 1941 г., с одобрение на Хитлеровото върховно командване, частите на Пета българска армия - с Шеста и Седма пехотна дивизия - започват военната окупация на Македония. Под прожекторите на днешното политическо препрочитане на историята на Македония България настоява този исторически факт евфемистично да се обяснява като администриране на Македония. Но историческите факти говорят друго! Затова, в навечерието на предстоящите парламентарни избори, направете правилния избор и гласувайте за Левица - единствената партия, която е за разваляне на договора с България. Гласувайте за Левица, защото българите в Конституцията е предателство" - пише в прессъобщението на прокремълските популисти.

В досегашния състав на парламента "Левица" разполагаше само с двама депутати. През последните години партията се опитва да спечели популярност с шумни медийни акции срещу България, Гърция, НАТО и ЕС. "Левица" се застъпва за сближаване на Северна Македония с БРИКС.

Преди година председателят на партията Димитър Апасиев се поклони на гроба на Енвер Ходжа в Тирана. През март 2022 г. Апасиев се срещна с руския посланик в Скопие, а след срещата "Левица" нарече войната в Украйна "специалната военна операция", която имала за цел "денацификация".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

110

4

Перпендикуляр

19.04 2024 в 07:39

Никой не е идеален. Това се установява с един поглед в огледалото. Там скрито покрито няма. Затова и в Скопие пишат на "бУгарски", защото им е роден език. А "македонският" език и писменост всъщност са гръцки, ама кой да знае.

1419

3

Dido

19.04 2024 в 06:28

Що е српско и маке все е за бой!Долни и подмолни българомразци!А онзи инцест в Евро парламента - Илхан Кючюк, ги защитава и настоява НИЕ да клекнем и омекнем и да ги мажем с мед!

615

2

швейк

18.04 2024 в 23:36

Нормално е да ги пишат. У нас е пълно с либерали, които настояват, че българската армия в Македония е била окупатор. Напомнят ми на Терпешев, който казва на българите в Кавала, че са гърци, а ако не признаят, че са гърци значи са фашисти.

1000

1

Зла свекърва

18.04 2024 в 22:30

Русофил на балканите означава българофоб.

За самите македонци ще е по-добре да се откъснат от тези черни сенки от югославското си минало и да се насочат към бъдещето си в Европейския съюз.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки