Протестиращи фермери палиха гуми пред европейските институции в Брюксел

Това се случва по време на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

OFFNews 26 февруари 2024 в 12:34 825 0

Протести в Брюксел

Снимка GettyImages

Фермери и земеделски производители от различни държави в Европа отново протестират пред европейските институции в Брюксел. Полицията е използвала водни оръдия заради ескалация на напрежението. Това се случва по време на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство. На него ще присъстват земеделските министри на всички държави от ЕС. България ще бъде представена от министър Кирил Вътев. 

Днес около 8:30 сутринта триста трактора вече са били паркирани пред европейските институции в белгийската столица, съобщава брюкселската полиция, цитирана от EU Today. Тя очаква да пристигнат още стотици протестиращи с тежка техника. Пътищата са блокирани, а на хората се препоръчва да използват метрото, за да избегнат задръстванията.

Властите отбелязват, че се е стигнало до ескалация на напрежението. Земеделците са хвърляли димни бомби, палили са стари гуми, имало е и проява на вандализъм. Полицията е използвала водни оръдия, за да потуши пламъците, съобщава Ройтерс.

Въпреки че при предишните протести имаше отстъпки от страна на Европа, земеделските производители смятат, че те не са достатъчни. Българският фермерки съюз също се е включил в исканията на Европейската организация на земеделските производители.

Те настояват за прекратяване на споразуменията за свободна търговия, които според тях са довели до по-евтин внос от страни, където производителите не са изправени пред толкова строги екологични стандарти, каквито налага ЕС.

Морган Оди, генерален координатор на земеделската организация La Via Campesina, казва, че за повечето фермери "става въпрос за доходи".

Самата Оди е фермер от Бретан, Франция. Тя призовава ЕС да осигури подпомагане на фермерите и да прекрати споразуменията за свободна търговия, които позволяват внос на по-евтина чуждестранна продукция.

"Ние не сме против политиките в областта на климата, но знаем, че за да направим прехода, се нуждаем от по-високи цени на продуктите, защото е по-скъпо да се произвежда по екологичен начин", казва тя.

Министрите на земеделието трябваше да обсъдят нов набор от предложения на ЕС за облекчаване на натиска върху фермерите - включително намаляване на инспекциите и възможността малките ферми да бъдат освободени от някои екологични стандарти.

"Земеделските производители трябва да получават заплащане за това, което правят... Има аспекти на Зелената сделка, изисквани от фермерите, които не получават възнаграждение. Това е сърцевината на проблема", съобщи белгийският министър на земеделието Дейвид Кларинвал, имайки предвид екологичните изисквания на ЕС.

ЕС вече отслаби някои части от своите водещи екологични политики на Зелената сделка, като отхвърли целта за намаляване на емисиите от селското стопанство до 2040 г. Освен това ЕС оттегли закон за намаляване на пестицидите и забави целта фермерите да оставят част от земята без угар, за да подобрят биоразнообразието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки