Пучдемон се предаде на полицията в Белгия (обновена)

OFFNews 05 ноември 2017 в 15:04 4945 1

Пучдемон се предаде в полицията в Белгия

Отстраненият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон се е предал в полицията в Белгия, съобщава Би Би Си. Заедно с него са се предали и няколко негови съветници.

Очаква се по-късно през деня от белгийската прокуратура да дадат кратък брифинг. 

По-късно днес Пучдемон ще бъде изправен пред белгийски съдия във връзка със заповедта за ареста му, издадена от испанските власти.

В събота белгийските власти потвърдиха, че проучват изпратената от Испания заповед за арест на Пучдемон и сътрудниците му. Защитниците на Пучдемон вече казаха, че ще обжалват екстрадирането на бившия каталунски лидер, уточнява БГНЕС.

Говорителят на прокуратурата в Белгия Жил Дежьомеп заяви, че в полицията са се предали петима души:

Тази сутрин петимата души, издирвани от Испания, се предадоха на полицията в Брюксел и бяха лишени от свобода в 9.17 часа. Според процедурата, прокуратурата в Брюксел ще определи разследващ съдия, който разполага с различни възможности, сред които и да не изпълни европейската заповед да арестува издирваните и да ги освободи условно.

Има и още една възможност – петимата да бъдат освободени под гаранция, съобщава БНР.

Говорителят уточни, че задържаните ще бъдат изслушани в рамките на този следобед, като разследващият съдия има срок от 24 часа, за да вземе решението си, което означава до утре, 9.17 часа. Той добави, че задържаните се намират в сградата на полицията, където ще останат и ще бъдат разпитани в присъствието на техните адвокати и преводач. На въпрос дали са с белезници, говорителят заяви, че не разполага с такава информация, но уточни, че ако не представляват заплаха за полицаите, не би трябвало да са.

Цялата процедура около решението би трябвало да отнеме 60 дни.

Преди дни испански съд издаде европейска заповед за ареста на Пучдемон, който се намира в Брюксел. Той трябваше да се яви пред съда по обвинения за организиране на бунт.

Заповеди за арест бяха издадени и за още четирима бивши министри в правителството на Пучдемон, които също не се явиха пред съда.

От явилите се на разпит 9 бивши министри 8 бяха арестувани. Прокуратурата ги обвинява в бунт, метеж и злоупотреба с државни средства.

Пучдемон вече заяви, че няма намерение да се връща в Испания, докато не получи уверения за справедлив процес срещу него. Той е в Белгия, след като Каталуния обяви независимост.

Междувременно днес стана ясно, че Пучдемон ще оглави листата на своята партия на регионалните избори в испанската област на 21 декември. 

"Искаме премиерът Пучдемон да стои начело на прилива от избиратели, който ще осигурим на 21 (декември)", заяви Марта Паскал, говорителка на "Европейската демократична партия на Каталуния" (ЕДПК), след форум на сепаратистката политическа сила, съобщава БНТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки