Путин нареди да изведат всички жители на Херсон извън зоната на бойните действия

Красимир Крумов 04 ноември 2022 в 14:07 4453 6

Евакуация от Херсон

Снимка Зеркало

Евакуацията в Херсон започна преди две седмици като доброволна, вече е принудителна.

Президентът на Русия Владими Путин е наредил да бъдат изведени всички жители на Херсон „от зоната на бойните действия“, съобщи РИА Новости. „Цивилното население не трябва да страда от обстрелите, от някаква настъпателни, контранастъпателни и прочие мероприятия, свързани с военните действия“, е заявил руският президент на среща с доброволци. Той отбелязал специално действията на доброволците, които „помагат на мирните жители да се измъкнат от опасните зони“.

По-рано тази седмица заместник-ръководителят на окупационната руска администрация на Херсонска област Кирил Стремоусов съобщи, че до седмица и половина – две може да се активизират стълкновенията в този участък на фронта.

Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна твърди, че руските власти принудително депортират местното население, а в домовете на евакуираните се нанасят руски военнослужещи, в някои случаи преоблечени в цивилни дрехи. Нито руските военни, нито днес в изявлението си Путин не посочва каква е крайната точка за „изведените в безопасност“. ГУР коментира, че най-упоритите, които не искат да напуснат домашните си гнезда, окупационните власти агитиран с т. н. „жилищни сертификати“, ваучери с обещания за придобиване на жилище в Руската федерация.

Местните жители са предупредени, че всички кейове по реката, дори и най-малките, селските, трябва да бъдат напълно празни. В случай, че в тях бъдат открити плавателни средства, те ще бъдат унищожени или конфискувани.

Анализаторите гадаят и представят повече от няколко хипотези за това, какво ще се случи в Херсон. Има опасения, че руското командване готви капан за ВСУ, но според военно-политическия наблюдател на групата „Информационна съпротива“ Александър Коваленко, военните на Путин наистина подготвят капан, то в този капан ще попаднат прясно мобилизираните руснаци, които наричат Чмобики (от частична мобилизация, б. р.).

Коваленко не смята, че руснаците ще предприемат отстъпление без бой, но ако има сражения, те ще са повече за запазване на физиономията и имитация на отчаяно съпротивление. Едно от доказателствата в това направление, според анализатора, е изтеглянето на артилерията от района на Херсон. Както посочва Би Би Си, превземането на Херсон от руснаците през март е най-значимото постижение на Москва във войната срещу Украйна.

РИА съобщава, че ситуацията в региона остава неспокойна. Руснаците признават, че извеждат жителите на областта на левия бряг извън 15-километровата зона от река Днепър. Окупационните власти оправдават извеждането, което украинската страна нарича депортация, с „подготовката на Киев на масиран ракетен удар по стената на Каховската ВЕЦ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

6

avitohol

04.11 2022 в 15:11

Целят 2 неща:
Да депортират хората в далечния Сибир и второ ако видят голям зор ще гръмнат бента на ВЕЦа в каховка и ще залеят цялата долина.

345

4

Джендо Джедев

04.11 2022 в 15:08

Абе имаше такава хипотеза. Но каквото и мръсно да хвърли, все ще му се търси отговорност. По-вероятно е да прави депортация, надявайки се после лесно да си възвърне града и да го насели с руснаци. Правили са го много пъти в историята си.

1065

3

Moholovka

04.11 2022 в 15:01

Путлер дали не се кани да хвърли нещо и сега разчиства цивилните, да не му се търси голяма отговорност?

345

2

Джендо Джедев

04.11 2022 в 14:31

„Цивилното население не трябва да страда от обстрелите, от някаква настъпателни, контранастъпателни и прочие мероприятия, свързани с военните действия“, е заявил руският президент на среща с доброволци."

Затова ли рашистите обстрелват цивилна инфраструктура? :D

345

1

Джендо Джедев

04.11 2022 в 14:30

Депортиране под формата на евакуация... Тоя руски филм сме го гледали!
 
X

Да помогнем на украинските деца!