Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Путин обяви украинската контраофанзива за ''абсолютно неуспешна''

OFFNews 15 октомври 2023 в 13:10 4700 11

Владимир Путин

Снимка БТА/АП/Архив

Владимир Путин

Украинската контраофанзива е напълно неуспешна, въпреки че Киев подготвя нови активни настъпателни операции в някои части на фронта, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за предаването "Москва. Кремъл. Путин", предаде БТА.

В интервюто по канала "Русия-1" руският президент каза за отношенията на Москва със Запада, че Русия, следвайки добре познатия древен принцип, се "готви за война", но иска мир. Така той отговори на въпроса на водещия за коментар на препоръката на комисия на Конгреса на САЩ Вашингтон да се подготви за едновременна война с Русия и Китай, включително като се вземе предвид вариантът за ядрена конфронтация.

Според Путин "всички ние се готвим за война, защото следваме добре известния древен принцип: искаш мир, готви се за война. Но ние изхождаме от това, че искаме мир".

Руският президент обърна внимание на конфронтацията на Запада с Китай. Путин изтъкна, че самата Европа не иска да се кара с Пекин, обемът на търговията между Европа и Китай непрекъснато расте. "Говорейки за това, европейците имат по-голям темп на растеж на търговията с Китай, отколкото търговския оборот на Русия с Китай. Те не искат да развалят отношенията си с КНР. Американците ги тласкат натам", обобщи Путин.

Той допълни, че в главата на никой здравомислещ човек не трябва дори да се появява мисълта за възможност за война между ядрени сили.

"Ако говорим за война между великите ядрени сили - това е съвсем друга история", отбеляза Путин, сравнявайки такава конфронтация с войната в Украйна и конфликта в Близкия изток. "Не мисля, че хората със здрав разум трябва или може да мислят за това. Но ако го допуснат, то само ни кара да бъдем предпазливи."

Руският президент допълни, че "ние искаме мир, а ако Западът иска да воюват с Русия, то това е съвсем друга война, това не е провеждане на специална военна операция".

Той подчерта, че Москва и Пекин съвсем не формират някакъв военно-политически съюз, докато Западът прави именно това. "Вече много пъти сме казвали: ние не се обединяваме в някакъв военно-политически съюз, докато американците го правят. Нещо повече, те принуждават своите съюзници да влошават отношенията си с Русия и Китай".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

11

dolivo

16.10 2023 в 07:50

Лъжеца няма как да вземе от ден за утре истина да казва.

Много се е оплел.

И руснаците всеки ден се самозалъгват, че всичко им е наред и другите толкова им завиждат, че се чудят как да ги оберат.

Болна работа

345

10

Джендо Джедев

15.10 2023 в 21:33

Ама да, тя Европа е във възторг от твоите свинщини, ръкопляска ти. Ама, пусто, американците я ръчкат да ви плюе... :D

936

9

escrin

15.10 2023 в 20:54

"Той подчерта, че Москва и Пекин съвсем не формират някакъв военно-политически съюз"

Много му се иска такъв съюз на Вагинин, само че Китай едва ли се интересува от военно-политически съюзи с разни неможачи.

Преди много години един преподавател в университета ми каза следното: "За мен най-голямата загадка на Втората Световна Война е как така държава като Германия прави съюз с държава като Италия".

12078

8

edin slep

15.10 2023 в 19:19

Украинците бяха обявили, че целта е да стигнат Азовско море и да си освободят големите градове по неговия бряг това лято. Така че, за това е прав - успяха да ги спрат.

От друга страна, черноморския флот се наложи да го крият в Новорусийск, да се моли на Ким за оръжие, да дава той си знае какви технологии на Иран (опасна игра), да дава половината бюджет на страната за война. Инфлацията расте, санкциите още се затягат - лошо.

Но все пак не са фалирали, има паралелен внос на важни стоки, дори самолетите още летят - някак си избягва катастрофата, оцеля при опита за преврат на Пригожин, затри самия Пригожин, Беларус още го слуша.

Арменците вече не му вярват, обаче още е на власт, има там малка империя от сателити в централна Азия, фактор е в Африка.

Абе пъстра картинка ...

-1395

7

Гьорче2

15.10 2023 в 16:55

Интересно как все така говори от Името на Китай, последно време все Повече се изявява като техен Говорител?!
Верно че отговаря на "Въпрос" на "Водещия" който предполагам сам си е Zадал ПРЕДВАРИТЕЛНО, но как Умело Увърта и Zамазва и Създава ИНТРИГИ между Европа, Китай и США..
А щом намеква за Евентуални Настъпателни действия на Киев, значи, нещо го Притеснява, доста!

135

6

Far Rider

15.10 2023 в 15:05

Как ще направи военен съюз с Китай когато Си Джинпин му го каза ясно: ние няма да направим военен съюз насочен срещу трети страни!". А Путин беше приготвил и договора за военен съюз с подпомагане с оръжия, договор за нов газопровод, договор за сътрудничество в космическите изследвания. Си не подписа нито един! Скабеева тържествено обяви още от предния ден присъствието на китайския посланик в предаването й с цел да смаят света с договора между Русия и Китай. Но, посланика повтори думите на Си: няма съюз, няма договори. Скабеева щеше да заплаче!

3251

5

динозавър

15.10 2023 в 14:59

Прав е. Докато Джужи не потегли за Хага ще се счита за неуспешна.

2550

4

alfakentavur

15.10 2023 в 14:43

А обяви ли рашистката за абсолютно успешна? И каза ли, че всичко върви по план?

925

3

ешо

15.10 2023 в 13:31

путлер ни има за идиоти а и руската операция за 3 дни трябваше да приключи но като гледам май русия ще се разпадне


9347

2

Анализи

15.10 2023 в 13:18

Е как така искаш мир, а нападаш суверенни държави. Типично говорене за руски диктатор, лъже на поразия. Лъже за малограмотните руснаци, но не всички руснаци са идиоти.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews