Путин заплаши да спре достъпа на Украйна до руските пазари

OFFNews 24 септември 2014 в 15:14 4966 19

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин заплаши, че ще спре достъпа на Украйна до руските пазари, ако Киев започне да прилага споразумението за асоцииране с Европейския съюз.

Това се казва в писмо на Путин до украинския му колега Петро Порошенко, съобщи Reuters.

Всяка промяна в националното законодателство на Украйна с цел прилагане на споразумението за асоцииране с ЕС ще доведе до незабавна реакция от страна на Москва, казва Путин в писмото.

Все още смятаме, че само системни поправки в споразумението, които да отчетат целия спектър от рискове за руско-украинските икономически връзки и за руската икономика, ще позволят да се задържи съществуващото търговско и икономическо сътрудничество между Русия и Украйна, подчерта Путин.

Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС беше ратифицирано на 16 септември от Европейския парламент и от Върховната Рада.

В писмото не се посочват конкретните мерки, които Москва ще предприеме. Преди дни обаче руският министър на икономиката Алексей Улюкаев обясни, че ако споразумението за асоцииране влезе в сила, от 1 ноември ще бъдат въведени санкции срещу Киев, сред които въвеждане на мита и допълнителни проверки на вносните стоки от Украйна.

Въвеждането на мита би означавало загуби за украинския бизнес от около 3 млрд. евро годишно.

Заради заплахата от налагане на санкции ЕС отложи прилагането на търговската част на споразумението за асоцииране до края на декември 2015 г. Владимир Путин обаче поиска тристранни преговори за договаряне на поправки към споразумението, за да не навреди то на руската икономика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!